Nederland rolt phishingbende op die België viseerde

02/07/18 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

Bron: Belga

Met de aanhouding van zes Nederlanders in onder meer Almere en Hoofddorp denkt de Nederlandse politie een bende te hebben opgerold die zich bezighield met phishing en dan meer specifiek rond Belgische banken.

Nederland rolt phishingbende op die België viseerde

© eerapatkiatdumrong (iStock)

"Bijzonder aan het politieonderzoek is dat de verdachten zich vanuit Nederland richtten op Belgische banken en Belgische slachtoffers", meldt de Nederlandse politie. Bij de actie is dan ook nauw samengewerkt met de Belgische politie.

Tijdens huiszoekingen is de afgelopen dagen voor ongeveer 43.000 euro aan contant geld in beslag genomen en ook drugs, nepvuurwapens en computers en telefoons, vaak nog in de verpakking. De verdachten zijn tussen twintig en dertig jaar oud.

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij slachtoffers worden opgelicht via valse websites. In België werden door de bende zogenoemde geldezels geronseld via Instagram. Het waren vooral jongeren die hun bankrekening en bankpasje tegen een vergoeding beschikbaar stelden om geld dat werd buitgemaakt, door te sluizen of op te nemen bij een geldautomaat.

De zes Nederlandse verdachten zullen zich in eerste instantie in België voor de rechtbank moeten verantwoorden. De maximale straf voor phishing is in België vijf jaar cel.