De Belgen mogen dan wel vooralsnog [niet wild] zijn van gsm-betalingen; in Nederland wordt een proef waarbij een gsm de bankkaart vervangt wel als een succes aanzien. Het project werkt met nfc-technologie die in Japan reeds wijd verspreid is.

Aan het project in een C1000-supermarkt in Molenaarsgraaf werkten onder meer Rabobank, KPN en Schuitema - het moederbedrijf van C1000 - samen. Afgelopen zomer konden honderd klanten meedoen aan een proef. Zij kregen elk een telefoon, uitgerust met een NFC-chip, waarmee ze transacties konden verrichten.

Door de mobiele telefoon bij een kastje aan de kassa te houden, kon er contact met het betalingssysteem worden gemaakt. Vervolgens moest de klant nog een pincode intoetsen op het apparaat, waarna het te betalen bedrag van de rekening afgeschreven werd. Ook voor het recupereren van statiegeld op leeggoed werd de gsm gebruikt.

Volgens de betrokken partijen zijn de klanten die meededen enthousiast. "Klanten blijken snel te wennen aan deze manier van betalen", aldus Rover van Mierlo van Schuitema tegen de NOS. De huidige proef loopt in februari af. Ondanks het succes kan de organisatie niet zeggen of de proef binnenkort verder over het land wordt uitgerold. Het grootste probleem is vooralsnog dat veel telefoons niet zijn uitgerust met een Near Field Communication-chip, die door Philips in samenwerking met Sony en Nokia ontwikkeld werd. Die chip is nodig om op korte afstanden draadloos betalingen te kunnen verrichten.

In Japan wordt de nfc-technologie wel al een hele tijd gebruikt. Het telecomconcern NTT DoCoMo (de uitvinder van het in ons land niet echt populaire [i-mode]) gebruikt er de nfc-technologie in zijn eigen gesloten Felica-betaalsysteem. Ook in Japanse cola-automaten bijvoorbeeld kun je met zo'n telefoon heel gemakkelijk betalen.

De Belgen mogen dan wel vooralsnog [niet wild] zijn van gsm-betalingen; in Nederland wordt een proef waarbij een gsm de bankkaart vervangt wel als een succes aanzien. Het project werkt met nfc-technologie die in Japan reeds wijd verspreid is. Aan het project in een C1000-supermarkt in Molenaarsgraaf werkten onder meer Rabobank, KPN en Schuitema - het moederbedrijf van C1000 - samen. Afgelopen zomer konden honderd klanten meedoen aan een proef. Zij kregen elk een telefoon, uitgerust met een NFC-chip, waarmee ze transacties konden verrichten. Door de mobiele telefoon bij een kastje aan de kassa te houden, kon er contact met het betalingssysteem worden gemaakt. Vervolgens moest de klant nog een pincode intoetsen op het apparaat, waarna het te betalen bedrag van de rekening afgeschreven werd. Ook voor het recupereren van statiegeld op leeggoed werd de gsm gebruikt. Volgens de betrokken partijen zijn de klanten die meededen enthousiast. "Klanten blijken snel te wennen aan deze manier van betalen", aldus Rover van Mierlo van Schuitema tegen de NOS. De huidige proef loopt in februari af. Ondanks het succes kan de organisatie niet zeggen of de proef binnenkort verder over het land wordt uitgerold. Het grootste probleem is vooralsnog dat veel telefoons niet zijn uitgerust met een Near Field Communication-chip, die door Philips in samenwerking met Sony en Nokia ontwikkeld werd. Die chip is nodig om op korte afstanden draadloos betalingen te kunnen verrichten. In Japan wordt de nfc-technologie wel al een hele tijd gebruikt. Het telecomconcern NTT DoCoMo (de uitvinder van het in ons land niet echt populaire [i-mode]) gebruikt er de nfc-technologie in zijn eigen gesloten Felica-betaalsysteem. Ook in Japanse cola-automaten bijvoorbeeld kun je met zo'n telefoon heel gemakkelijk betalen.