Het project voor een elektronisch patiëntendossier (EDP) in Nederland is voorlopig stilgelegd omwille van technische problemen. Dat schrijft de krant NRC Handelsblad. De inlogpas die zorgverleners moeten gebruiken om toegang te krijgen tot het EDP werd gekraakt.

Nederlandse zorgverleners zijn vanaf 2010 verplicht om zich aan te sluiten op het landelijke EDP. Tot die tijd kunnen ze dat nog vrijwillig doen, maar die mogelijkheid is nu stopgezet. Minister Abraham Klink (Volksgezondheid, CDA) houdt het er op dat de vele bezwaarschriften van mensen tegen het EDP 'een zorgvuldige verwerking' vereisen.

Ongeruste kamerleden van de SP en de PVV gaan er echter van uit dat technische problemen aan de basis liggen van de tijdelijke stopzetting van het Landelijk Schakelpunt. Langs dat schakelpunt passeren alle medische gegevens van patiënten als zorgverleners die willen uitwisselen.

In een brief aan de Nederlandse Kamer moest Ab Klink gisteren bevestigen dat de inlogpas die zorgverleners moeten gebruiken om toegang te krijgen tot het EDP is gekraakt, zij het wel in een laboratoriumomgeving.

De kwetsbaarheid van de inlogpassen zou ook de Nederlandse Defensiepas en de Digitale Tacho-graaf in de boordcomputers van taxi's treffen.

Het project voor een elektronisch patiëntendossier (EDP) in Nederland is voorlopig stilgelegd omwille van technische problemen. Dat schrijft de krant NRC Handelsblad. De inlogpas die zorgverleners moeten gebruiken om toegang te krijgen tot het EDP werd gekraakt. Nederlandse zorgverleners zijn vanaf 2010 verplicht om zich aan te sluiten op het landelijke EDP. Tot die tijd kunnen ze dat nog vrijwillig doen, maar die mogelijkheid is nu stopgezet. Minister Abraham Klink (Volksgezondheid, CDA) houdt het er op dat de vele bezwaarschriften van mensen tegen het EDP 'een zorgvuldige verwerking' vereisen. Ongeruste kamerleden van de SP en de PVV gaan er echter van uit dat technische problemen aan de basis liggen van de tijdelijke stopzetting van het Landelijk Schakelpunt. Langs dat schakelpunt passeren alle medische gegevens van patiënten als zorgverleners die willen uitwisselen. In een brief aan de Nederlandse Kamer moest Ab Klink gisteren bevestigen dat de inlogpas die zorgverleners moeten gebruiken om toegang te krijgen tot het EDP is gekraakt, zij het wel in een laboratoriumomgeving. De kwetsbaarheid van de inlogpassen zou ook de Nederlandse Defensiepas en de Digitale Tacho-graaf in de boordcomputers van taxi's treffen.