Nederlandse ambtenaren mogen eigen notebook of iPad gebruiken

Ambtenaren die voor de Nederlandse gemeenten Wormerland en Oostzaan werken, mogen daarvoor hun eigen portable of zelfs iPad gebruiken. Een deel van de aankoop wordt zelfs door hun werkgever betaald.

Ambtenaren die voor de Nederlandse gemeenten Wormerland en Oostzaan werken, mogen daarvoor hun eigen portable of zelfs iPad gebruiken. Een deel van de aankoop wordt zelfs door hun werkgever betaald.

Het initiatief past in een breder kader van beide gemeenten om ‘slimmer werken’ te promoten. In dit kader voerden ze al een volledige webgebaseerde werkomgeving met thinclients en open wifi in het gemeentehuis in. Maar bij het nadenken over de nieuwe aanpak kwam men ook op het idee voor een zogenaamd persoonsgebonden ict-budget. Dit laat ambtenaren toe zelf te kiezen welk toestel zij voor hun werk nodig hebben. ‘Toen we begonnen met tijd- en plaatsonafhankelijk werken, dachten we er in eerste instantie aan om ambtenaren een laptop te geven’, aldus communicatieadviseur Ramses de Vries op Republic.nl . ‘Maar bij het nieuwe werken hoort juist dat je mensen keuzevrijheid geeft om hun werk zelf in te richten. Daar hoort de apparatuur wat ons betreft bij. Vergelijk het met een timmerman: die bepaalt ook zelf welke spullen hij gebruikt. We hebben ook een werkomgeving waarin dat kan.’

Omdat men moeilijk kon verwachten dat de ambtenaren hun eigen apparatuur ook helemaal zelf zouden betalen, besloot de directie om hen een bepaald bedrag toe te kennen. Elke werknemer die wil meedoen aan het ‘BringYourOwn Device’-project, krijgt 450 euro. Dit is het maximum bedrag dat men van de Nederlandse overheid voor dit soort zaken aan een werknemer mag geven. Wie een duurder apparaat wilt, moet de rest zelf bijpassen. De enige voorwaarde die verder gesteld wordt, is dat het toestel een aantoonbare meerwaarde moet betekenen voor het werk. Het moet flexibeler en meer digitaal werken mogelijk maken, en de ambtenaar helpen om op een moderne manier samen te werken. De ambtenaren moeten wel volledig zelf voor hun toestel zorgen. Als het eerste proefjaar positief uitdraait, wil men het principe structureel invoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content