Nederlandse corona-‘Infectieradar’ gedeeltelijk offline na datalek

RIVM-website Infectieradar tijdelijk offline na datalek.

De website Infectieradar van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is gedeeltelijk offline gehaald wegens een datalek. Op de site, waarmee het RIVM informatie verzamelt over gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona, waren daardoor persoonlijke gegevens in te zien.

Het lek werd door een woordvoerder van het RIVM bevestigd tegenover de Nederlandse omroep NOS. De database is voorlopig offline en het lek is of wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus de woordvoerder. Het gat in de beveiliging kon ontstaan door een fout in de software. De leverancier daarvan heeft een oplossing voorhanden. Die wordt nu extra goed getest.

Virusverspreiding volgen

Via Infectieradar kunnen mensen sinds de introductie op 17 maart melden of ze klachten hebben, zoals koorts, niezen of hoesten. Er doen nu zo’n 60.000 mensen aan mee. Zij vullen elke week een vragenlijst in. Het RIVM volgt daarmee de verspreiding van het virus. Alle deelnemers krijgen een mailtje over het datalek.

De vragenformulieren worden elke dag leeggemaakt. Maar wie het lek al meteen in de gaten had, zou sindsdien elke dag gegevens hebben kunnen inzien. Of dat daadwerkelijk is gebeurd, is nog niet bekend. Op termijn wil het RIVM dat er 100.000 mensen meedoen aan de Infectieradar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content