Nederlandse werknemers van IBM moeten zelf opdraaien voor de kosten voor mobiel internet. Big Blue wil alleen betalen voor internet op de laptop, en niet op andere toestellen.

IBM Nederland benadrukt dat het zijn medewerkers 'niet verplicht' om een internetabonnement op de mobiele telefoon te nemen. 'Het is op vrijwillige basis', aldus de plaatselijke woordvoerder. "Wij maken mobiel werken mogelijk, maar internet gaat bij ons via de laptop. De gsm is er alleen om te bellen. Mocht je meer met je smartphone willen doen, dan is dat voor eigen rekening."

Het beleid van Big Blue om mobiel te werken dateert van ongeveer tien jaar geleden. Toen was er nog geen sprake van mobiel internet. Maar nu smartphones gemeengoed worden, is het logisch dat werknemers hierom vragen.

IBM houdt echter vast aan het oude beleid, en ontsluit informatie enkel via de laptop. Wel kunnen werknemers hun e-mail op hun mobieltje ontvangen via Lotus Notes Traveler, maar ook hiervoor geldt dat eventuele extra kosten voor eigen rekening zijn.

Leaseauto

In september 2010 besloot IBM Nederland al uit kostenbesparing duizend Nederlandse medewerkers hun leaseauto te laten inleveren.

Deze beslissing leverde een stortvloed aan reacties op, ook in België (waar IBM'ers sinds kort allemaal met eenzelfde optieloos model van leaseauto moeten rondrijden). Of de nieuwe beslissing ook vanwege kostenbesparingen is gemaakt, is niet bekend.

Nederlandse werknemers van IBM moeten zelf opdraaien voor de kosten voor mobiel internet. Big Blue wil alleen betalen voor internet op de laptop, en niet op andere toestellen.IBM Nederland benadrukt dat het zijn medewerkers 'niet verplicht' om een internetabonnement op de mobiele telefoon te nemen. 'Het is op vrijwillige basis', aldus de plaatselijke woordvoerder. "Wij maken mobiel werken mogelijk, maar internet gaat bij ons via de laptop. De gsm is er alleen om te bellen. Mocht je meer met je smartphone willen doen, dan is dat voor eigen rekening."Het beleid van Big Blue om mobiel te werken dateert van ongeveer tien jaar geleden. Toen was er nog geen sprake van mobiel internet. Maar nu smartphones gemeengoed worden, is het logisch dat werknemers hierom vragen. IBM houdt echter vast aan het oude beleid, en ontsluit informatie enkel via de laptop. Wel kunnen werknemers hun e-mail op hun mobieltje ontvangen via Lotus Notes Traveler, maar ook hiervoor geldt dat eventuele extra kosten voor eigen rekening zijn.LeaseautoIn september 2010 besloot IBM Nederland al uit kostenbesparing duizend Nederlandse medewerkers hun leaseauto te laten inleveren. Deze beslissing leverde een stortvloed aan reacties op, ook in België (waar IBM'ers sinds kort allemaal met eenzelfde optieloos model van leaseauto moeten rondrijden). Of de nieuwe beslissing ook vanwege kostenbesparingen is gemaakt, is niet bekend.