De grootste regeringspartij en de een-na-grootste oppositiepartij van Nederland wijzen erop dat China driftig spioneert en zelfs geldt als een van de belangrijkste haarden van bedrijfsspionage. De Nederlandse inlichtingendiensten hebben daarom ook bezwaren tegen de opdracht aan het Chinese Hytera, meldde het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla eerder.

Het kabinet moet de aanbesteding van het nieuwe C2000-systeem, een communicatienetwerk op basis van de TETRA-standaard, terugdraaien, vinden GroenLinks en VVD. Dat Hytera het goedkoopst is, mag niet de doorslag geven.

Naïef

Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) roept het kabinet op ,,minder naïef te zijn'' en ,,onszelf niet onnodig kwetsbaar te maken. Doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders.'' Haar VVD-collega Antoinette Laan-Geselschap ,,moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd''.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt al een paar jaar aan de invoering van het nieuwe C2000. Het oude voldoet al lang niet meer. Minister Ferd Grapperhaus zegt op zijn hoede te zijn dat hij met het nieuwe systeem geen paard van Troje binnenhaalt en houdt vol dat hij niet over één nacht ijs gaat. Hij wijst erop dat hij onder meer onderzoekers van buiten nog eens naar de veiligheid van het systeem laat kijken en ook de AIVD raadpleegt. Maar hij ziet voorlopig geen reden om met Hytera te breken, zoals Nederland eerder wel met het Russische Kaspersky deed.

De grootste regeringspartij en de een-na-grootste oppositiepartij van Nederland wijzen erop dat China driftig spioneert en zelfs geldt als een van de belangrijkste haarden van bedrijfsspionage. De Nederlandse inlichtingendiensten hebben daarom ook bezwaren tegen de opdracht aan het Chinese Hytera, meldde het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla eerder.Het kabinet moet de aanbesteding van het nieuwe C2000-systeem, een communicatienetwerk op basis van de TETRA-standaard, terugdraaien, vinden GroenLinks en VVD. Dat Hytera het goedkoopst is, mag niet de doorslag geven.NaïefTweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) roept het kabinet op ,,minder naïef te zijn'' en ,,onszelf niet onnodig kwetsbaar te maken. Doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders.'' Haar VVD-collega Antoinette Laan-Geselschap ,,moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd''.Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt al een paar jaar aan de invoering van het nieuwe C2000. Het oude voldoet al lang niet meer. Minister Ferd Grapperhaus zegt op zijn hoede te zijn dat hij met het nieuwe systeem geen paard van Troje binnenhaalt en houdt vol dat hij niet over één nacht ijs gaat. Hij wijst erop dat hij onder meer onderzoekers van buiten nog eens naar de veiligheid van het systeem laat kijken en ook de AIVD raadpleegt. Maar hij ziet voorlopig geen reden om met Hytera te breken, zoals Nederland eerder wel met het Russische Kaspersky deed.