De wet werd in mei al gestemd in de Tweede Kamer en gaat van kracht zodra ze wordt gepubliceerd. Ze herbevestigt onder meer dat er geen discriminatie mag zijn onder verschillende internet- en telecomdiensten. Maar dat heeft ook gevolgen voor goedbedoelde initiatieven.

Zo verbiedt Nederland de zogenaamde zero rating, waarbij een operator kan kiezen om bepaalde data niet aan te rekenen. Dat gebeurde bij sommige operatoren in ons land afgelopen zomer al, onder meer door het dataverbruik van Pokémon Go of Spotify tijdelijk niet aan te rekenen.

De Europese richtlijn is ook van oordeel dat er geen discriminatie mag zijn. Maar ze verbiedt positieve prijsdiscriminatie, waarbij bepaalde apps of diensten niet worden meegeteld in je dataverbruik, niet expliciet. Nederland doet dat wel.

De wet heeft in dit geval meteen gevolgen voor T-Mobile, dat recent pas in Nederland een aanbod lanceerde waarbij een aantal muziekstreamingdiensten niet werden meegeteld. In een persbericht liet de Nederlandse operator al weten dat het naar de rechter stapt om alsnog zo'n abonnement te mogen aanbieden.

De wet werd in mei al gestemd in de Tweede Kamer en gaat van kracht zodra ze wordt gepubliceerd. Ze herbevestigt onder meer dat er geen discriminatie mag zijn onder verschillende internet- en telecomdiensten. Maar dat heeft ook gevolgen voor goedbedoelde initiatieven.Zo verbiedt Nederland de zogenaamde zero rating, waarbij een operator kan kiezen om bepaalde data niet aan te rekenen. Dat gebeurde bij sommige operatoren in ons land afgelopen zomer al, onder meer door het dataverbruik van Pokémon Go of Spotify tijdelijk niet aan te rekenen.De Europese richtlijn is ook van oordeel dat er geen discriminatie mag zijn. Maar ze verbiedt positieve prijsdiscriminatie, waarbij bepaalde apps of diensten niet worden meegeteld in je dataverbruik, niet expliciet. Nederland doet dat wel.De wet heeft in dit geval meteen gevolgen voor T-Mobile, dat recent pas in Nederland een aanbod lanceerde waarbij een aantal muziekstreamingdiensten niet werden meegeteld. In een persbericht liet de Nederlandse operator al weten dat het naar de rechter stapt om alsnog zo'n abonnement te mogen aanbieden.