De Europese commissie heeft de Nederlandse toezichthouder Opta de toelating gegeven om in te grijpen op de Nederlandse kabeltv-markt. De situatie in Nederland en België is erg vergelijkbaar, met in Nederland twee dominerende kabelaars die concurreren met KPN.

Opta mag de twee grootste kabelbedrijven, Ziggo en UPC (een zusterbedrijf van Telenet), nu verplichten om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen aan andere bedrijven. Consumenten kunnen voor hun kabeltv dan overstappen naar alternatieve aanbieders.

Verder worden de kabelbedrijven UPC, Ziggo en twee anderen verplicht om digiale TV-signalen van alternatieve TV-aanbieders over hun kabelnetwerken te leveren aan de consument.

KPN, het Nederlandse equivalent van Belgacom, mag daar geen aanspraak op maken, zegt Opta, net zo min als de kabelbedrijven toegang krijgen tot het netwerk van KPN. OPTA wil daarmee de investeringen van KPN en de kabelaars in de eigen netwerken blijven stimuleren.

Volgens Opta-voorzitter Chris Fonteijn zullen de maatregelen de concurrentie aanwakkeren en de consument "lagere prijzen, meer keuze en supersnelle verbindingen" bezorgen.

Opta verwacht dat alternatieve aanbieders al eind 2009 actief zullen kunnen worden. Ook in België is de idee van regulering van de kabel al herhaaldelijk geopperd, zonder enig concreet initiatief.

De belangenvereniging van de Europese kabeldistributeurs, Cable Europe, reageerde al "teleurgesteld" op de beslissing van de Europese Commissie om Opta groen licht te geven voor de ingreep. Volgens Cable Europe "behoort de Nederlandse tv- en communicatiemarkt tot de meest competitieve in Europa en is er geen verdere regulering nodig."

Liberty Global, de beursgenoteerde holding boven UPC, bewoog nauwelijks bij de opening op Nasdaq vandaag.

De Europese commissie heeft de Nederlandse toezichthouder Opta de toelating gegeven om in te grijpen op de Nederlandse kabeltv-markt. De situatie in Nederland en België is erg vergelijkbaar, met in Nederland twee dominerende kabelaars die concurreren met KPN. Opta mag de twee grootste kabelbedrijven, Ziggo en UPC (een zusterbedrijf van Telenet), nu verplichten om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen aan andere bedrijven. Consumenten kunnen voor hun kabeltv dan overstappen naar alternatieve aanbieders. Verder worden de kabelbedrijven UPC, Ziggo en twee anderen verplicht om digiale TV-signalen van alternatieve TV-aanbieders over hun kabelnetwerken te leveren aan de consument. KPN, het Nederlandse equivalent van Belgacom, mag daar geen aanspraak op maken, zegt Opta, net zo min als de kabelbedrijven toegang krijgen tot het netwerk van KPN. OPTA wil daarmee de investeringen van KPN en de kabelaars in de eigen netwerken blijven stimuleren. Volgens Opta-voorzitter Chris Fonteijn zullen de maatregelen de concurrentie aanwakkeren en de consument "lagere prijzen, meer keuze en supersnelle verbindingen" bezorgen. Opta verwacht dat alternatieve aanbieders al eind 2009 actief zullen kunnen worden. Ook in België is de idee van regulering van de kabel al herhaaldelijk geopperd, zonder enig concreet initiatief. De belangenvereniging van de Europese kabeldistributeurs, Cable Europe, reageerde al "teleurgesteld" op de beslissing van de Europese Commissie om Opta groen licht te geven voor de ingreep. Volgens Cable Europe "behoort de Nederlandse tv- en communicatiemarkt tot de meest competitieve in Europa en is er geen verdere regulering nodig." Liberty Global, de beursgenoteerde holding boven UPC, bewoog nauwelijks bij de opening op Nasdaq vandaag.