De Amerikaanse online videotheek Netflix gaat op zoek naar een Vlaming of Nederlander die voor hen televisie wil kijken, om na het kijken alle mogelijke aspecten van de film of series te beoordelen. Die tags vormen mee de basis voor het gepersonaliseerde aanbod dat elke gebruiker krijgt. Hij of zij wordt de eerste tagger op het Europese vasteland.

"We zoeken naar iemand die gepassioneerd is door film", zegt Todd Yellin, vicepresident voor productinnovatie bij Netflix, aan Belga. "De meeste andere taggers die we nu al hebben op de Amerikaanse en Britse markt hebben filmschool gevolgd of zijn filmrecensent of scenarist. Ze moeten een analytische geest hebben en een goed begrip van de onderdelen waaruit een film bestaat. Voor deze nieuwe functie zoeken we iemand die vertrouwd is met Nederlandstalige content. Hij of zij gaat vooral Nederlandstalige content taggen."

Tests over kennis van verhaalstructuren

Kandidaten zullen beoordeeld worden op basis van hun cv. Daarna doorlopen ze tests waarbij ze blijk moeten geven van kennis van verhaalstructuren. Voor de laatste ronde, een testfilm analyseren aan de hand van het uitgebreide Netflixformulier, moeten de kandidaten een 50 pagina's tellende handleiding doorploegen.

"We zijn heel specifiek", lacht Yellin. "Met het formulier hopen we het subjectieve van een film bekijken zoveel mogelijk te objectiveren. Persoonlijke smaak of voorkeuren worden eruit gefilterd."

Netflix, Reuters
Netflix © Reuters

Honderden genres

Op basis van de info die een tagger doorstuurt, komt een film in een bepaalde categorie terecht. Er zijn de bekende categorieën zoals 'actie' of 'comedy', maar ook minder voor de hand liggende genres zoals 'Japanse sportfilms' en 'donkere, spannende sciencefictionhorror'. "Zo zijn er honderden genres in onze catalogus, en films komen daarin terecht op basis van de bevindingen van onze taggers", zegt Yellin.

'Heel eerlijk loon'

Of de tagger fulltime aan de slag gaat, is nog niet duidelijk. "Dat zal afhangen van het werkritme dat de tagger verkiest", zegt Yellin. "Hoeveel hij of zij betaald zal worden, maken we niet bekend. Laten we het erop houden dat we een 'heel eerlijk loon' betalen."

Eerste tagger voor Europese vasteland

De tagger voor de Vlaamse en Nederlandse markt wordt de eerste op het Europese vasteland. Aan het begin van de zomer gingen ze al op zoek naar een Britse collega voor de ruim 40 Amerikaanse taggers. "In Nederland zijn we al langer actief, en dat was een van de redenen om voor deze markt een vacature te posten. In de andere Europese landen zijn de plannen voor zo'n vacature voorlopig nog niet zo concreet." (Belga/SD)

"We zoeken naar iemand die gepassioneerd is door film", zegt Todd Yellin, vicepresident voor productinnovatie bij Netflix, aan Belga. "De meeste andere taggers die we nu al hebben op de Amerikaanse en Britse markt hebben filmschool gevolgd of zijn filmrecensent of scenarist. Ze moeten een analytische geest hebben en een goed begrip van de onderdelen waaruit een film bestaat. Voor deze nieuwe functie zoeken we iemand die vertrouwd is met Nederlandstalige content. Hij of zij gaat vooral Nederlandstalige content taggen." Kandidaten zullen beoordeeld worden op basis van hun cv. Daarna doorlopen ze tests waarbij ze blijk moeten geven van kennis van verhaalstructuren. Voor de laatste ronde, een testfilm analyseren aan de hand van het uitgebreide Netflixformulier, moeten de kandidaten een 50 pagina's tellende handleiding doorploegen. "We zijn heel specifiek", lacht Yellin. "Met het formulier hopen we het subjectieve van een film bekijken zoveel mogelijk te objectiveren. Persoonlijke smaak of voorkeuren worden eruit gefilterd." Op basis van de info die een tagger doorstuurt, komt een film in een bepaalde categorie terecht. Er zijn de bekende categorieën zoals 'actie' of 'comedy', maar ook minder voor de hand liggende genres zoals 'Japanse sportfilms' en 'donkere, spannende sciencefictionhorror'. "Zo zijn er honderden genres in onze catalogus, en films komen daarin terecht op basis van de bevindingen van onze taggers", zegt Yellin. Of de tagger fulltime aan de slag gaat, is nog niet duidelijk. "Dat zal afhangen van het werkritme dat de tagger verkiest", zegt Yellin. "Hoeveel hij of zij betaald zal worden, maken we niet bekend. Laten we het erop houden dat we een 'heel eerlijk loon' betalen." De tagger voor de Vlaamse en Nederlandse markt wordt de eerste op het Europese vasteland. Aan het begin van de zomer gingen ze al op zoek naar een Britse collega voor de ruim 40 Amerikaanse taggers. "In Nederland zijn we al langer actief, en dat was een van de redenen om voor deze markt een vacature te posten. In de andere Europese landen zijn de plannen voor zo'n vacature voorlopig nog niet zo concreet." (Belga/SD)