Toekomstige netwerken zullen maar half zoveel kosten als traditionele netwerken vandaag. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de nieuwe editie van het jaarlijkse Network Barometer Report van Dimension Data. Als redenen geeft de integrator aan dat er alsmaar minder investeringen nodig zijn om de netwerk te bouwen, maar ook een lagere operationele kost. Next-gen netwerken zijn immers gemakkelijker te beheren, bieden unified access, verbruiken minder stroom en moeten minder gekoeld worden.

Van wired naar wireless

De daling van de kostprijs wordt ook ingegeven door de overstap van traditionele bekabelde netwerken naar draadloze netwerken. Volgens Dimension Data - dat zich baseert op 1.200 ondervraagde bedrijven - bestaan de meeste lokale netwerken op dit moment voor ongeveer 80 procent uit traditionele bekabelde netwerkpoorten waarlangs gebruikers induividueel geconnecteerd worden via Ethernet. De overige 20 procent zijn wlan-poorten om hele groepen gebruikers ook draadloze netwerktoegang te bieden.

De byod-trend ('bring your own device') zorgt er wereldwijd echter voor dat die 80-20 verhouding onder druk komt te staan. Dimension Data verwacht zelfs dat die ratio binnen afzienbare tijd eerder omgekeerd zal zijn.

"Vergelijk een traditioneel bekabeld netwerk dat 100 eindgebruikers connecteert met een draadloos netwerk van dezelfde omvang en dan wordt snel duidelijk dat een draadloos netwerk tot 50% goedkoper is omdat heel wat hardware - LAN-switches, draadloze LAN-controllers en bekabeling - niet nodig is. Naast aanzienlijke besparingen vergen ze ook minder operationele ondersteuning en beheer", zegt Filip De Maeyer, business development manager core/converged communication bij Dimension Data.

Toekomstige netwerken zullen maar half zoveel kosten als traditionele netwerken vandaag. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de nieuwe editie van het jaarlijkse Network Barometer Report van Dimension Data. Als redenen geeft de integrator aan dat er alsmaar minder investeringen nodig zijn om de netwerk te bouwen, maar ook een lagere operationele kost. Next-gen netwerken zijn immers gemakkelijker te beheren, bieden unified access, verbruiken minder stroom en moeten minder gekoeld worden.Van wired naar wirelessDe daling van de kostprijs wordt ook ingegeven door de overstap van traditionele bekabelde netwerken naar draadloze netwerken. Volgens Dimension Data - dat zich baseert op 1.200 ondervraagde bedrijven - bestaan de meeste lokale netwerken op dit moment voor ongeveer 80 procent uit traditionele bekabelde netwerkpoorten waarlangs gebruikers induividueel geconnecteerd worden via Ethernet. De overige 20 procent zijn wlan-poorten om hele groepen gebruikers ook draadloze netwerktoegang te bieden.De byod-trend ('bring your own device') zorgt er wereldwijd echter voor dat die 80-20 verhouding onder druk komt te staan. Dimension Data verwacht zelfs dat die ratio binnen afzienbare tijd eerder omgekeerd zal zijn."Vergelijk een traditioneel bekabeld netwerk dat 100 eindgebruikers connecteert met een draadloos netwerk van dezelfde omvang en dan wordt snel duidelijk dat een draadloos netwerk tot 50% goedkoper is omdat heel wat hardware - LAN-switches, draadloze LAN-controllers en bekabeling - niet nodig is. Naast aanzienlijke besparingen vergen ze ook minder operationele ondersteuning en beheer", zegt Filip De Maeyer, business development manager core/converged communication bij Dimension Data.