Het wereldwijde consortium Green Touch wil internettechnologie in vijf jaar tijd duizend keer energie-efficiënter maken. België speelt daarbij een grote rol, met het Belgische onderzoeksorgaan IMEC in de kern van het initiatief en Bell Labs, de onderzoeksafdeling van Alcatel-Lucent met een belangrijke vestiging in Antwerpen, als een van de oprichters.

Green Touch wil de leiders in de industrie, academische wereld en overheidsorganisaties samenbrengen om oplossingen voor energie-efficiënte datanetwerken, zoals het internet, te bedenken en te realiseren. Het consortium doet meteen ook een open oproep aan alle leden van de ict-gemeenschap om de krachten te bundelen voor het realiseren van die ambitieuze doelstelling. De doelstelling is gebaseerd op research van Bell Labs, waaruit blijkt dat de ict-netwerken van vandaag het potentieel hebben om zelfs tot 10.000 keer energie-efficiënter te worden.

Het consortium krijgt onder meer ook de steun van de Amerikaanse, Britse, Franse, Zuid-Koreaanse en Portugese regeringen. Bij de 15 oprichtende leden van het consortium zijn, behalve onderzoeks- en overheidsinstellingen, ook de bedrijven AT&T, China Mobile, Portugal Telecom, Swisscom en Telefonica.

"Het wereldwijde internet is vandaag goed voor een uitstoot van 300 miljoen ton CO2 per jaar, wat overeenkomt met de uitstoot van 50 miljoen auto's", zegt Gee Rittenhouse, vicepresident onderzoek bij Bell Labs, die het consortium zal leiden. "De internettrafiek neemt bovendien zodanig toe dat we met de technologieverbeteringen van vandaag die CO2-uitstoot niet eens constant zullen kunnen houden", voegt hij eraan toe.

Rittenhouse benadrukt dat de doelstelling van duizend keer energie-efficiënter erg ambitieus is. "Vergelijk het met een koelkast. Die 1000 keer energie-efficiënter maken zou betekenen dat hij genoeg heeft aan de energie die vandaag nodig is voor het waaklampje van een blackberry."

Vooral de draadloze netwerken zijn inefficiënte energieverbruikers, zo blijkt. Zij verbruiken energie om een heel gebied te dekken, en toegang te bieden aan een lokale gebruiker die maar een bijzonder klein deel van dat netwerk inneemt. "Het meest energievriendelijke netwerk is nog steeds dat dat niet aan staat", besluit Rittenhouse.

De eerste meeting van het consortium Green Touch is gepland in februari. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om zich bij Green Touch aan te sluiten, kunnen terecht op http://www.greentouch.org.

Bron: Belga

Het wereldwijde consortium Green Touch wil internettechnologie in vijf jaar tijd duizend keer energie-efficiënter maken. België speelt daarbij een grote rol, met het Belgische onderzoeksorgaan IMEC in de kern van het initiatief en Bell Labs, de onderzoeksafdeling van Alcatel-Lucent met een belangrijke vestiging in Antwerpen, als een van de oprichters. Green Touch wil de leiders in de industrie, academische wereld en overheidsorganisaties samenbrengen om oplossingen voor energie-efficiënte datanetwerken, zoals het internet, te bedenken en te realiseren. Het consortium doet meteen ook een open oproep aan alle leden van de ict-gemeenschap om de krachten te bundelen voor het realiseren van die ambitieuze doelstelling. De doelstelling is gebaseerd op research van Bell Labs, waaruit blijkt dat de ict-netwerken van vandaag het potentieel hebben om zelfs tot 10.000 keer energie-efficiënter te worden. Het consortium krijgt onder meer ook de steun van de Amerikaanse, Britse, Franse, Zuid-Koreaanse en Portugese regeringen. Bij de 15 oprichtende leden van het consortium zijn, behalve onderzoeks- en overheidsinstellingen, ook de bedrijven AT&T, China Mobile, Portugal Telecom, Swisscom en Telefonica. "Het wereldwijde internet is vandaag goed voor een uitstoot van 300 miljoen ton CO2 per jaar, wat overeenkomt met de uitstoot van 50 miljoen auto's", zegt Gee Rittenhouse, vicepresident onderzoek bij Bell Labs, die het consortium zal leiden. "De internettrafiek neemt bovendien zodanig toe dat we met de technologieverbeteringen van vandaag die CO2-uitstoot niet eens constant zullen kunnen houden", voegt hij eraan toe. Rittenhouse benadrukt dat de doelstelling van duizend keer energie-efficiënter erg ambitieus is. "Vergelijk het met een koelkast. Die 1000 keer energie-efficiënter maken zou betekenen dat hij genoeg heeft aan de energie die vandaag nodig is voor het waaklampje van een blackberry." Vooral de draadloze netwerken zijn inefficiënte energieverbruikers, zo blijkt. Zij verbruiken energie om een heel gebied te dekken, en toegang te bieden aan een lokale gebruiker die maar een bijzonder klein deel van dat netwerk inneemt. "Het meest energievriendelijke netwerk is nog steeds dat dat niet aan staat", besluit Rittenhouse. De eerste meeting van het consortium Green Touch is gepland in februari. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om zich bij Green Touch aan te sluiten, kunnen terecht op http://www.greentouch.org. Bron: Belga