De cast van Friends komt dit jaar korte tijd samen voor een speciale tv-special, maar op veel meer hoeven we voorlopig niet te rekenen. Daarom worden er uiteraard ook geen nieuwe afleveringen meer geschreven. Maar softwareontwikkelaar en cartoonist Andy Herd heeft hier verandering in gebracht. Hij heeft een neuraal computernetwerk zo geprogrammeerd dat het op basis van oude afleveringen van Friends met nieuwe scripts op de proppen komt.

Een neuraal computernetwerk is een computernetwerk dat niet volledig zelfstandig kan denken (als bij kunstmatige intelligentie), maar wel verbanden kan leggen. Herd gebruikte voor de scripts Google's open source software TensorFlow en gaf het oude scripts van de populaire sitcom om er van te leren, al gaat dat nog niet vlekkeloos.

[Scene: Monica and Rachel's, Monica and Phoebe are dancing.]

Van Damme: I'll go in a crap.

Monica: Keep talking!

Phoebe: Wow lady! You're just gonna come over to him jumpy. (They start to cry.)

Chandler: So, Phoebe likes my pants.

Monica: Chicken Bob!

Chandler: (in a muffin) (Runs to the girls to cry) Can I get some presents.

Herd zegt zelf ook dat het nog niet veel van de echte afleveringen weg heeft, maar wil het systeem in de toekomst zo aanpassen dat dit wel zal lukken. Als het beter gaat wil hij het neurale netwerk ook afleveringen van Frasier of Seinfeld laten schrijven. "Of misschien voeg ik ze allemaal samen, als de perfecte sitcom", klinkt het. Als virtual reality ook een stap verder is kunnen we dus in de toekomst wellicht oneindig naar nieuwe afleveringen kijken.

(WK)

De cast van Friends komt dit jaar korte tijd samen voor een speciale tv-special, maar op veel meer hoeven we voorlopig niet te rekenen. Daarom worden er uiteraard ook geen nieuwe afleveringen meer geschreven. Maar softwareontwikkelaar en cartoonist Andy Herd heeft hier verandering in gebracht. Hij heeft een neuraal computernetwerk zo geprogrammeerd dat het op basis van oude afleveringen van Friends met nieuwe scripts op de proppen komt. Een neuraal computernetwerk is een computernetwerk dat niet volledig zelfstandig kan denken (als bij kunstmatige intelligentie), maar wel verbanden kan leggen. Herd gebruikte voor de scripts Google's open source software TensorFlow en gaf het oude scripts van de populaire sitcom om er van te leren, al gaat dat nog niet vlekkeloos.Herd zegt zelf ook dat het nog niet veel van de echte afleveringen weg heeft, maar wil het systeem in de toekomst zo aanpassen dat dit wel zal lukken. Als het beter gaat wil hij het neurale netwerk ook afleveringen van Frasier of Seinfeld laten schrijven. "Of misschien voeg ik ze allemaal samen, als de perfecte sitcom", klinkt het. Als virtual reality ook een stap verder is kunnen we dus in de toekomst wellicht oneindig naar nieuwe afleveringen kijken. (WK)