Ook Luxemburg krijgt in het najaar een eigen internetknooppunt, LU-CIX, naar het model van succesvolle internationale 'carrier neutral' knooppunten zoals BNIX in Brussel of LINX in Londen.

Het doel van LU-CIX is het afsluiten van nationale en internationale peeringovereenkomsten om zo meer ip-verkeer te genereren. In tegenstelling tot BNIX en de meeste andere knooppunten, die afhangen van onafhankelijke onderwijs- of researchinstellingen, is LU-CIX een commerciële aangelegenheid.

De structuur werd opgericht door een zevental grote lokale spelers waaronder ex-monopolist P&T Luxembourg, Datacenter Luxembourg, Cegecom en LuxConnect. Het internetknooppunt moet er ook voor zorgen dat er snellere verbindingen van en naar Luxemburg komen en dat er meer redundantie op het netwerk is.

Voorganger LIX, in 1998 opgericht door het nationaal researchnetwerk Restena, blijft bestaan, maar is niet populair met amper zo'n 65 Mbit aan verkeer, tegenover 10 Gbit bij BNIX en zelfs 400 Gbit bij AMS-IX.

Ook Luxemburg krijgt in het najaar een eigen internetknooppunt, LU-CIX, naar het model van succesvolle internationale 'carrier neutral' knooppunten zoals BNIX in Brussel of LINX in Londen. Het doel van LU-CIX is het afsluiten van nationale en internationale peeringovereenkomsten om zo meer ip-verkeer te genereren. In tegenstelling tot BNIX en de meeste andere knooppunten, die afhangen van onafhankelijke onderwijs- of researchinstellingen, is LU-CIX een commerciële aangelegenheid. De structuur werd opgericht door een zevental grote lokale spelers waaronder ex-monopolist P&T Luxembourg, Datacenter Luxembourg, Cegecom en LuxConnect. Het internetknooppunt moet er ook voor zorgen dat er snellere verbindingen van en naar Luxemburg komen en dat er meer redundantie op het netwerk is. Voorganger LIX, in 1998 opgericht door het nationaal researchnetwerk Restena, blijft bestaan, maar is niet populair met amper zo'n 65 Mbit aan verkeer, tegenover 10 Gbit bij BNIX en zelfs 400 Gbit bij AMS-IX.