Kmo's met geregistreerde merken, modellen en octrooien hebben per werknemer gemiddeld tot 68 procent meer omzet, blijkt uit een Europese studie. Toch zijn heel wat bedrijven hier niet van op de hoogte. 'Intellectuele-eigendomsrechten zijn er niet alleen voor hightechbedrijven', reageert minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). 'Ze zijn belangrijk voor elke onderneming en zeker voor kmo's. Ook zij moeten zich daarvan bewust worden.'

Leidraad

Daarom wil het nieuwe platform een leidraad bieden voor bedrijven over de voordelen van intellectuele eigendom en de risico's wanneer producten en diensten niet beschermd zijn. Via twaalf wegwijzers en getuigenissen van enkele CEO's krijgen ondernemers een antwoord op de meest voorkomende vragen, bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat niemand je product kan kopiëren. Het aanbod aan wegwijzers gaat van logo's en domeinnamen over de bescherming van computerchips en databanken tot bedrijfsgeheimen.

Het platform kwam tot stand door een brede samenwerking tussen de FOD Economie, het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), de SOWALFIN Groep, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en het Octrooicentrum Nederland.

Kmo's met geregistreerde merken, modellen en octrooien hebben per werknemer gemiddeld tot 68 procent meer omzet, blijkt uit een Europese studie. Toch zijn heel wat bedrijven hier niet van op de hoogte. 'Intellectuele-eigendomsrechten zijn er niet alleen voor hightechbedrijven', reageert minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). 'Ze zijn belangrijk voor elke onderneming en zeker voor kmo's. Ook zij moeten zich daarvan bewust worden.'Daarom wil het nieuwe platform een leidraad bieden voor bedrijven over de voordelen van intellectuele eigendom en de risico's wanneer producten en diensten niet beschermd zijn. Via twaalf wegwijzers en getuigenissen van enkele CEO's krijgen ondernemers een antwoord op de meest voorkomende vragen, bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat niemand je product kan kopiëren. Het aanbod aan wegwijzers gaat van logo's en domeinnamen over de bescherming van computerchips en databanken tot bedrijfsgeheimen.Het platform kwam tot stand door een brede samenwerking tussen de FOD Economie, het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), de SOWALFIN Groep, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en het Octrooicentrum Nederland.