Nieuwe ontwikkelingen van IBM en Fujifilm resulteren in een nieuw record voor magneetbandopslag, tot 35 TB per cartridge.

Het IBM-onderzoekslabo in Zürich bracht een viertal vernieuwingen rond magneetbandopslag samen in een prototype, goed voor een opslagdensiteit van 29,5 miljard bits per inch. Het betreft onder meer een nieuwe Barium-ferriet tape ontwikkeld door Fujifilm en een nieuw servosysteem voor een uiterst nauwkeurige positionering van de lees/schrijf kop. Die zijn samen goed voor tracks die smaller dan 0,45 micrometer zijn.Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een uiterst gladde lees/schrijfkop (een ontwikkeling van IBM Almaden, CA) en nieuwe signaalverwerkingsalgoritmen.

Dat alles samen moet resulteren in een totale opslagcapaciteit van 35TB (zonder compressie) in een cartridge met dezelfde afmetingen van IBM's hedendaagse LTO Generation 4 cartridge. Of zowat 44 maal de opslagcapaciteit van die cartridge vandaag. IBM maakt zich sterk dat tapeopslag op die wijze aantrekkelijk zal blijven om tegemoet te komen aan de explosief groeiende dataopslagnoden. De nieuwe systemen zouden over een vijftal jaren beschikbaar moeten worden.

IBM bracht haast 60 jaar geleden zijn eerste magneetbandopslageenheid uit, de IBM 726 magnetic tape unit (1952), met een opslagcapaciteit van zo'n 2MB (of ongeveer 17,5 miljoen maal minder dan deze nieuwe ontwikkeling).

Nieuwe ontwikkelingen van IBM en Fujifilm resulteren in een nieuw record voor magneetbandopslag, tot 35 TB per cartridge. Het IBM-onderzoekslabo in Zürich bracht een viertal vernieuwingen rond magneetbandopslag samen in een prototype, goed voor een opslagdensiteit van 29,5 miljard bits per inch. Het betreft onder meer een nieuwe Barium-ferriet tape ontwikkeld door Fujifilm en een nieuw servosysteem voor een uiterst nauwkeurige positionering van de lees/schrijf kop. Die zijn samen goed voor tracks die smaller dan 0,45 micrometer zijn.Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een uiterst gladde lees/schrijfkop (een ontwikkeling van IBM Almaden, CA) en nieuwe signaalverwerkingsalgoritmen. Dat alles samen moet resulteren in een totale opslagcapaciteit van 35TB (zonder compressie) in een cartridge met dezelfde afmetingen van IBM's hedendaagse LTO Generation 4 cartridge. Of zowat 44 maal de opslagcapaciteit van die cartridge vandaag. IBM maakt zich sterk dat tapeopslag op die wijze aantrekkelijk zal blijven om tegemoet te komen aan de explosief groeiende dataopslagnoden. De nieuwe systemen zouden over een vijftal jaren beschikbaar moeten worden. IBM bracht haast 60 jaar geleden zijn eerste magneetbandopslageenheid uit, de IBM 726 magnetic tape unit (1952), met een opslagcapaciteit van zo'n 2MB (of ongeveer 17,5 miljoen maal minder dan deze nieuwe ontwikkeling).