Enkele weken geleden stelden Intel en Micron met gepaste trots 3D XPoint (spreek uit als 'crosspoint', nvdr) voor: een nieuw soort computergeheugen dat de snelheid van werkgeheugen (RAM) combineert met de opslagcapaciteit van flash (NAND), en dat tot 1.000 maal sneller zou zijn dan de bestaande geheugentechnologie.

Op het Intel Developer Forum in San Francisco gaf Rob Crooke, general manager non-volatile memory solutions group, een eerste live demo die de voordelen ook effectief aantoont. Een eerste SSD-prototype met 3D XPoint geheugen presteerde merkelijker beter dan een op NAND-geheugen gebaseerde SSD-topmodel: meer dan 7 keer sneller.

Intel gaat de producten met het nieuwe opslaggeheugen vermarkten onder de vlag Intel Optane Technology. De eerste producten zouden al in 2016 op de markt komen. "10 jaar R&D zit in deze technologie. En meerdere jaren productontwikkeling zijn er al in gekropen", vertelde Intel-ceo Krzanich nog.

Weg met het 'loading'-scherm?

De technologie is welkom in gametoepassingen, waar laadtijden in spelletjes nu vaak erg hoog oplopen net omdat het geheugen niet snel genoeg ingelezen of volgeladen kan worden. Chris Roberts, hoofd van gamebedrijf Roberts Space Industries (bekend van het snel Star Citizen dat een crowdfundingcampagne van bijna 90 miljoen dollar afsloot, nvdr), gelooft zelfs dat het 'loading'-scherm mogelijk verleden tijd wordt. "Met Optane kunnen we in principe immense virtuele landschappen inladen zonder dat er een wachttijd is. Nu kunnen we dat dikwijls zelfs niet overwegen omdat de laadtijden toch te hoog zouden oplopen", aldus Roberts.

Enkele weken geleden stelden Intel en Micron met gepaste trots 3D XPoint (spreek uit als 'crosspoint', nvdr) voor: een nieuw soort computergeheugen dat de snelheid van werkgeheugen (RAM) combineert met de opslagcapaciteit van flash (NAND), en dat tot 1.000 maal sneller zou zijn dan de bestaande geheugentechnologie.Op het Intel Developer Forum in San Francisco gaf Rob Crooke, general manager non-volatile memory solutions group, een eerste live demo die de voordelen ook effectief aantoont. Een eerste SSD-prototype met 3D XPoint geheugen presteerde merkelijker beter dan een op NAND-geheugen gebaseerde SSD-topmodel: meer dan 7 keer sneller.Intel gaat de producten met het nieuwe opslaggeheugen vermarkten onder de vlag Intel Optane Technology. De eerste producten zouden al in 2016 op de markt komen. "10 jaar R&D zit in deze technologie. En meerdere jaren productontwikkeling zijn er al in gekropen", vertelde Intel-ceo Krzanich nog.Weg met het 'loading'-scherm?De technologie is welkom in gametoepassingen, waar laadtijden in spelletjes nu vaak erg hoog oplopen net omdat het geheugen niet snel genoeg ingelezen of volgeladen kan worden. Chris Roberts, hoofd van gamebedrijf Roberts Space Industries (bekend van het snel Star Citizen dat een crowdfundingcampagne van bijna 90 miljoen dollar afsloot, nvdr), gelooft zelfs dat het 'loading'-scherm mogelijk verleden tijd wordt. "Met Optane kunnen we in principe immense virtuele landschappen inladen zonder dat er een wachttijd is. Nu kunnen we dat dikwijls zelfs niet overwegen omdat de laadtijden toch te hoog zouden oplopen", aldus Roberts.