Steeds meer bedrijven maken gebruik van applicaties die op het netwerk draaien. Om optimaal gebruik te kunnen maken van die toepassingen, bijvoorbeeld door geen snelheid te verliezen omdat de server overbelast wordt, is een nieuw soort ict'er met specifieke kennis nodig, denkt Gartner.

Omdat steeds meer bedrijfskritische applicaties via het netwerk worden aangeboden, is er vraag naar een nieuw soort ict'ers. Die ict'ers weten de server en client zo in te richten dat de applicatie optimaal kan worden gebruikt. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Het onderzoeksbureau noemt het systeem om applicaties via het netwerk beschikbaar te stellen vanaf een of meerdere servers een 'application delivery netwerk' (ADN). Het gaat dan om zowel traditionele client-server applicaties, maar ook over moderne webapplicaties. Voorbeelden zijn Peoplesoft (Oracle), Citrix en Salesforce.com

Bedrijven moeten zich realiseren dat het inrichten van deze netwerken unieke vaardigheden vergt. "Op veel ict-afdelingen zullen er, met de komst van de ict'ers die zich bezighouden met application delivery, voor het eerst in jaren nieuwe functies ontstaan. En de status van deze mensen als zeer gewilde werknemers zal voor wrijving zorgen met het bestaande ict-personeel", voorspelt Joe Skorupa, analist bij Gartner.

Dat er frictie ontstaat is vervelend, want volgens Gartner is samenwerken tussen deze nieuwe ict'ers en de oude werknemers belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van een ADN. De nieuwe ict'ers moeten samenwerken met programmeurs, beveiligingexperts en netwerkarchitecten en voor iedere applicatie apart besluiten wat de beste oplossing is. "Deze manier van werken wordt ook wel het reddingbootprincipe genoemd: alle teamleden moeten samenwerken om voor succes te zorgen."

Omdat er nog weinig kennis van ADN is in de markt, denkt Gartner dat de meeste bedrijven zelf personeel moeten opleiden. Dat kost geld en tijd, maar het is een noodzakelijke investering, zegt Gartner.

In samenwerking met Computable

Steeds meer bedrijven maken gebruik van applicaties die op het netwerk draaien. Om optimaal gebruik te kunnen maken van die toepassingen, bijvoorbeeld door geen snelheid te verliezen omdat de server overbelast wordt, is een nieuw soort ict'er met specifieke kennis nodig, denkt Gartner. Omdat steeds meer bedrijfskritische applicaties via het netwerk worden aangeboden, is er vraag naar een nieuw soort ict'ers. Die ict'ers weten de server en client zo in te richten dat de applicatie optimaal kan worden gebruikt. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Het onderzoeksbureau noemt het systeem om applicaties via het netwerk beschikbaar te stellen vanaf een of meerdere servers een 'application delivery netwerk' (ADN). Het gaat dan om zowel traditionele client-server applicaties, maar ook over moderne webapplicaties. Voorbeelden zijn Peoplesoft (Oracle), Citrix en Salesforce.com Bedrijven moeten zich realiseren dat het inrichten van deze netwerken unieke vaardigheden vergt. "Op veel ict-afdelingen zullen er, met de komst van de ict'ers die zich bezighouden met application delivery, voor het eerst in jaren nieuwe functies ontstaan. En de status van deze mensen als zeer gewilde werknemers zal voor wrijving zorgen met het bestaande ict-personeel", voorspelt Joe Skorupa, analist bij Gartner. Dat er frictie ontstaat is vervelend, want volgens Gartner is samenwerken tussen deze nieuwe ict'ers en de oude werknemers belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van een ADN. De nieuwe ict'ers moeten samenwerken met programmeurs, beveiligingexperts en netwerkarchitecten en voor iedere applicatie apart besluiten wat de beste oplossing is. "Deze manier van werken wordt ook wel het reddingbootprincipe genoemd: alle teamleden moeten samenwerken om voor succes te zorgen." Omdat er nog weinig kennis van ADN is in de markt, denkt Gartner dat de meeste bedrijven zelf personeel moeten opleiden. Dat kost geld en tijd, maar het is een noodzakelijke investering, zegt Gartner. In samenwerking met Computable