Processorontwikkelaar ARM voorziet in 2015 een markt voor 580 miljoen mobiele toestellen in het middengamma en introduceerde hiervoor op Computex (Taiwan) zijn nieuwe Cortex-A12 processor en bijhorende chips. Als opvolger van de A9 biedt de A12 processor ca. 40 procent meer vermogen, met behoud van het lage stroomverbruik van de A9, aldus Stefan Rosinger, CPU product manager bij ARM. Uitgevoerd in 28nm technologie, biedt de A12 de big.LITTLE faciliteit van de top Arm systemen, zodat de A12 in combinatie met de A7 processor kan werken voor een dynamische verdeling van de 'compute'-zware en -lichte toepassingen.

De eerste toestellen op basis van de A12 worden eind 2014 en in 2015 verwacht, in het '200-350 dollar' prijsgamma, uitdrukkelijk bestemd voor personen die wel meer vermogen nodig hebben, maar niet de prijs voor de duurste topmodellen (en hun extra's) willen betalen. Het is in dit segment, en het instapsegment, dat ARM in de komende jaren de snelste groei voorziet, aldus Stefan Rosinger.

Grafisch en video

De A12 wordt ondersteund door de Mali-622 grafische processor, die vergelijkbare grafische mogelijkheden biedt als in de topmodellen, met een 50 procent lager stroomverbruik dan de initiële T600 producten.

Wellicht belangrijker is de Mali-V500 chip, met één tot vier verwerkingskernen. Deze chip moet video in 1080p tot 4K resolutie aankunnen, tot een maximum van 120 frames per seconde. Bovendien maakt de chip gebruik van de TrustZone technologie, zodat met behulp hiervan beveiligde videostromen kunnen worden opgezet. Dit moet helpen om producenten in Hollywood en elders makkelijker in te stemmen met hoge resolutie videomateriaal op mobiele toestellen.

Processorontwikkelaar ARM voorziet in 2015 een markt voor 580 miljoen mobiele toestellen in het middengamma en introduceerde hiervoor op Computex (Taiwan) zijn nieuwe Cortex-A12 processor en bijhorende chips. Als opvolger van de A9 biedt de A12 processor ca. 40 procent meer vermogen, met behoud van het lage stroomverbruik van de A9, aldus Stefan Rosinger, CPU product manager bij ARM. Uitgevoerd in 28nm technologie, biedt de A12 de big.LITTLE faciliteit van de top Arm systemen, zodat de A12 in combinatie met de A7 processor kan werken voor een dynamische verdeling van de 'compute'-zware en -lichte toepassingen.De eerste toestellen op basis van de A12 worden eind 2014 en in 2015 verwacht, in het '200-350 dollar' prijsgamma, uitdrukkelijk bestemd voor personen die wel meer vermogen nodig hebben, maar niet de prijs voor de duurste topmodellen (en hun extra's) willen betalen. Het is in dit segment, en het instapsegment, dat ARM in de komende jaren de snelste groei voorziet, aldus Stefan Rosinger.Grafisch en videoDe A12 wordt ondersteund door de Mali-622 grafische processor, die vergelijkbare grafische mogelijkheden biedt als in de topmodellen, met een 50 procent lager stroomverbruik dan de initiële T600 producten.Wellicht belangrijker is de Mali-V500 chip, met één tot vier verwerkingskernen. Deze chip moet video in 1080p tot 4K resolutie aankunnen, tot een maximum van 120 frames per seconde. Bovendien maakt de chip gebruik van de TrustZone technologie, zodat met behulp hiervan beveiligde videostromen kunnen worden opgezet. Dit moet helpen om producenten in Hollywood en elders makkelijker in te stemmen met hoge resolutie videomateriaal op mobiele toestellen.