Er is bij de UGent, de VUB, de KU Leuven en de universiteit van Nijmegen een nieuw soort chip in de maak, die in de verpakking van voedingswaren moet komen. Door deze chip te scannen met een voedselscanner, kan de houdbaarheid van voedingsproducten bepaald worden zonder de verpakking te openen.

Ook voor consumenten

"Eerst zullen supermarkten op deze manier kunnen testen of hun voedsel al dan niet bedorven is", zegt Frank Devlieghere van de Universiteit Gent tegen de VRT. "Op lange termijn zou zo'n sensor ook in een smartphone ingebouwd kunnen worden, zodat ook consumenten de test kunnen doen."

De chip moet het makkelijker maken om bedorven voedingswaren en lekken op te sporen, en moet er ook voor zorgen dat gedateerde maar nog verse producten langer geconsumeerd kunnen worden.

De chip wordt binnen ongeveer vijf jaar op de markt verwacht.

Er is bij de UGent, de VUB, de KU Leuven en de universiteit van Nijmegen een nieuw soort chip in de maak, die in de verpakking van voedingswaren moet komen. Door deze chip te scannen met een voedselscanner, kan de houdbaarheid van voedingsproducten bepaald worden zonder de verpakking te openen. Ook voor consumenten "Eerst zullen supermarkten op deze manier kunnen testen of hun voedsel al dan niet bedorven is", zegt Frank Devlieghere van de Universiteit Gent tegen de VRT. "Op lange termijn zou zo'n sensor ook in een smartphone ingebouwd kunnen worden, zodat ook consumenten de test kunnen doen." De chip moet het makkelijker maken om bedorven voedingswaren en lekken op te sporen, en moet er ook voor zorgen dat gedateerde maar nog verse producten langer geconsumeerd kunnen worden. De chip wordt binnen ongeveer vijf jaar op de markt verwacht.