Amerikaanse researchers hebben een kleine chip ontwikkeld die de hersentemperatuur op een betrouwbare manier langs de buitenkant van de schedel meet. De techniek kan worden gebruikt om baby's die aan hypoxie lijden te redden.

Dokters van het kinderziekenhuis The King's Daughters in Norfolk in de Amerikaanse staat Virginia en van de Eastern Virgina Medical School ontwikkelden een methode om de hersentemperatuur betrouwbaar te meten zonder dat de schedel van de patiënt hoeft te worden geopend. Het is de eerste keer dat er een niet-invasieve manier is gevonden om de hersentemperatuur te meten.

De techniek is vooral belangrijk om baby's met hypoxie (zuurstoftekort in het brein) te redden. Bij pasgeboren baby's die tijdens de bevalling te weinig zuurstof krijgen en gereanimeerd worden, kan het gebeuren dat de hersenen over meerdere dagen langzaam afsterven zonder dat dokters daar iets aan kunnen doen. Door de werkelijke temperatuur van het brein te kennen, kunnen dokters voortaan gepaste maatregelen nemen om dit te voorkomen. De baby met hypoxie wordt gedurende enkele uren of dagen afgekoeld tot een optimale lichaamstemperatuur die verdere hersenschade voorkomt.

De koeltechniek wordt ook gebruikt bij andere patiënten, zoals mensen die een hartaanval hebben gehad en daarbij een zuurstoftekort in de hersenen hebben opgedaan. Een precieze meting van de hersentemperatuur is daarbij heel belangrijk, maar tot nu toe moest daarvoor de schedel van de patiënt worden geopend. De nieuwe chip meet de hersentemperatuur door de microstraling van de hersenen op te vangen en die te interpreteren. Alle menselijk weefsel stoot microstraling uit. De microstralen die de hersenen uitstoten, worden niet tegengehouden door de schedel en kunnen dus door een externe chip worden gemeten. Het meetapparaat ziet eruit als een pokerchip en wordt bovenop de schedel van de patiënt bevestigd.

Amerikaanse researchers hebben een kleine chip ontwikkeld die de hersentemperatuur op een betrouwbare manier langs de buitenkant van de schedel meet. De techniek kan worden gebruikt om baby's die aan hypoxie lijden te redden. Dokters van het kinderziekenhuis The King's Daughters in Norfolk in de Amerikaanse staat Virginia en van de Eastern Virgina Medical School ontwikkelden een methode om de hersentemperatuur betrouwbaar te meten zonder dat de schedel van de patiënt hoeft te worden geopend. Het is de eerste keer dat er een niet-invasieve manier is gevonden om de hersentemperatuur te meten. De techniek is vooral belangrijk om baby's met hypoxie (zuurstoftekort in het brein) te redden. Bij pasgeboren baby's die tijdens de bevalling te weinig zuurstof krijgen en gereanimeerd worden, kan het gebeuren dat de hersenen over meerdere dagen langzaam afsterven zonder dat dokters daar iets aan kunnen doen. Door de werkelijke temperatuur van het brein te kennen, kunnen dokters voortaan gepaste maatregelen nemen om dit te voorkomen. De baby met hypoxie wordt gedurende enkele uren of dagen afgekoeld tot een optimale lichaamstemperatuur die verdere hersenschade voorkomt. De koeltechniek wordt ook gebruikt bij andere patiënten, zoals mensen die een hartaanval hebben gehad en daarbij een zuurstoftekort in de hersenen hebben opgedaan. Een precieze meting van de hersentemperatuur is daarbij heel belangrijk, maar tot nu toe moest daarvoor de schedel van de patiënt worden geopend. De nieuwe chip meet de hersentemperatuur door de microstraling van de hersenen op te vangen en die te interpreteren. Alle menselijk weefsel stoot microstraling uit. De microstralen die de hersenen uitstoten, worden niet tegengehouden door de schedel en kunnen dus door een externe chip worden gemeten. Het meetapparaat ziet eruit als een pokerchip en wordt bovenop de schedel van de patiënt bevestigd.