Amazon heeft donderdag drie nieuwe tablets voorgesteld tijdens een event in Santa Monica. Het HD-toestel met een scherm van 7 inch wordt ook in Europa gelanceerd. Het topmodel, de Kindle Fire HD, krijgt een scherm van 8,9 inch met een resolutie van 1920x1200 pixels. Het toestel draait op een ARM-gebaseerde dual core processor van Texas Instruments die snelheden haalt tot 1.8 GHz. De versie met 16 GB opslagruimte gaat 299 dollar kosten, die met 32 GB is beschikbaar voor 349 dollar.

Overigens is de Kindle Fire HD ook beschikbaar met een kleiner scherm van 7 inch (1280x800 pixels). Dit model verandert van eigenaar voor 199 dollar (met 16 GB) en voor 249 dollar (met 32 GB). Beide toestellen hebben een front facing camera meegekregen, en een batterij die het minstens 10 uur moet uitzingen.

De nieuwe 'Kindle Fire HD'-toestellen draaien op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De opgefriste Amazon-software bovenop het besturingssysteem van Google ondersteunt voor het eerst ook meerdere gebruikersprofielen. Zo kunnen verschillende leden van een gezin inloggen op hetzelfde toestel, maar dan met de eigen voorkeursinstellingen.

De Amerikaanse blog The Verge meldt dat op alle Kindle Fire toestellen voortaan advertenties getoond worden. Jammer genoeg kan er op geen enkele manier voor een opt-out worden gekozen, zelfs niet tegen betaling. Vraag is of iedereen dat zo maar zal kunnen smaken.

Europa

Het lijkt er op dat Amazon de 7 inch Kindle Fire HD ook in Europa op de markt brengt. Dat wordt toch alleszins aangekondigd op de Britse, Franse en Duitse homepages van de Amerikaanse grootleverancier.

Wil je in België een toestel op de kop tikken, dan is dat iets moeilijker. Wanneer je bijvoorbeeld de bestelprocedure doorloopt op de Duitse site, krijg je een bericht dat de Kindle Fire HD niet wordt geleverd aan ons land.

Hoe het ook zij, in Frankrijk kost de 7 inch Kindle Fire HD met 16 GB 199 euro, de gewone Kindle Fire (het al bestaande model dat opgewaardeerd werd met een snellere processor) kost bij onze zuiderburen 159 euro. De Britse prijzen klokken af op 159 en 129 pond.

De 8,9 inch Kindle Fire HD, het topmodel dat moet concurreren met de iPad 3 en dat ook in 4G/LTE-versie beschikbaar is, komt voorlopig niet naar het Oude Continent. Hetzelfde geldt voor de nieuwe e-reader 'Kindle Paperwhite', een toestel met touchscreen dat LED's gebruikt voor een beter en scherper contrast.

Amazon heeft donderdag drie nieuwe tablets voorgesteld tijdens een event in Santa Monica. Het HD-toestel met een scherm van 7 inch wordt ook in Europa gelanceerd. Het topmodel, de Kindle Fire HD, krijgt een scherm van 8,9 inch met een resolutie van 1920x1200 pixels. Het toestel draait op een ARM-gebaseerde dual core processor van Texas Instruments die snelheden haalt tot 1.8 GHz. De versie met 16 GB opslagruimte gaat 299 dollar kosten, die met 32 GB is beschikbaar voor 349 dollar. Overigens is de Kindle Fire HD ook beschikbaar met een kleiner scherm van 7 inch (1280x800 pixels). Dit model verandert van eigenaar voor 199 dollar (met 16 GB) en voor 249 dollar (met 32 GB). Beide toestellen hebben een front facing camera meegekregen, en een batterij die het minstens 10 uur moet uitzingen. De nieuwe 'Kindle Fire HD'-toestellen draaien op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De opgefriste Amazon-software bovenop het besturingssysteem van Google ondersteunt voor het eerst ook meerdere gebruikersprofielen. Zo kunnen verschillende leden van een gezin inloggen op hetzelfde toestel, maar dan met de eigen voorkeursinstellingen. De Amerikaanse blog The Verge meldt dat op alle Kindle Fire toestellen voortaan advertenties getoond worden. Jammer genoeg kan er op geen enkele manier voor een opt-out worden gekozen, zelfs niet tegen betaling. Vraag is of iedereen dat zo maar zal kunnen smaken. Europa Het lijkt er op dat Amazon de 7 inch Kindle Fire HD ook in Europa op de markt brengt. Dat wordt toch alleszins aangekondigd op de Britse, Franse en Duitse homepages van de Amerikaanse grootleverancier. Wil je in België een toestel op de kop tikken, dan is dat iets moeilijker. Wanneer je bijvoorbeeld de bestelprocedure doorloopt op de Duitse site, krijg je een bericht dat de Kindle Fire HD niet wordt geleverd aan ons land.Hoe het ook zij, in Frankrijk kost de 7 inch Kindle Fire HD met 16 GB 199 euro, de gewone Kindle Fire (het al bestaande model dat opgewaardeerd werd met een snellere processor) kost bij onze zuiderburen 159 euro. De Britse prijzen klokken af op 159 en 129 pond. De 8,9 inch Kindle Fire HD, het topmodel dat moet concurreren met de iPad 3 en dat ook in 4G/LTE-versie beschikbaar is, komt voorlopig niet naar het Oude Continent. Hetzelfde geldt voor de nieuwe e-reader 'Kindle Paperwhite', een toestel met touchscreen dat LED's gebruikt voor een beter en scherper contrast.