Er rijzen nieuwe problemen voor het computerconcern Apple in verband met het jarenlange schandaal rond foutief gedateerde aandelenopties. Opnieuw heeft een aandeelhouder een klacht ingediend tegen topman Steve Jobs en andere managers.

Volgens de klacht die nu werd ingediend bij een rechtbank in San Jose in Californië, hebben Jobs en zijn collega's zich persoonlijk verrijkt. De investeerder wil ook andere aandeelhouders overtuigen om een gezamenlijke klacht in te dienen.

Een vroegere aanval van dezelfde investeerder werd in het afgelopen jaar afgewezen, zo meldt het persagentschap Bloomberg. Tegen een vroegere Apple-manager loopt nog een klacht van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Eind 2006 gaf Apple al na eigen onderzoek toe dat het fouten had gemaakt. De antidatering van aandelenopties was in de VS een wijdverspreid fenomeen en zorgde voor een golf van onderzoeken en klachten bij tal van bedrijven. Veel managers verloren hun job. Bij deze praktijk worden aandelenopties zogezegd toegekend op een moment dat het aandeel op een dieptepunt noteerde, waardoor de winst bij het uitoefenen van de optie - het effectief kopen van het aandeel - maximaal is. De praktijk gaat ten koste van het bedrijf en op die manier ook van de aandeelhouders.

Bron: Belga

Er rijzen nieuwe problemen voor het computerconcern Apple in verband met het jarenlange schandaal rond foutief gedateerde aandelenopties. Opnieuw heeft een aandeelhouder een klacht ingediend tegen topman Steve Jobs en andere managers. Volgens de klacht die nu werd ingediend bij een rechtbank in San Jose in Californië, hebben Jobs en zijn collega's zich persoonlijk verrijkt. De investeerder wil ook andere aandeelhouders overtuigen om een gezamenlijke klacht in te dienen. Een vroegere aanval van dezelfde investeerder werd in het afgelopen jaar afgewezen, zo meldt het persagentschap Bloomberg. Tegen een vroegere Apple-manager loopt nog een klacht van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Eind 2006 gaf Apple al na eigen onderzoek toe dat het fouten had gemaakt. De antidatering van aandelenopties was in de VS een wijdverspreid fenomeen en zorgde voor een golf van onderzoeken en klachten bij tal van bedrijven. Veel managers verloren hun job. Bij deze praktijk worden aandelenopties zogezegd toegekend op een moment dat het aandeel op een dieptepunt noteerde, waardoor de winst bij het uitoefenen van de optie - het effectief kopen van het aandeel - maximaal is. De praktijk gaat ten koste van het bedrijf en op die manier ook van de aandeelhouders. Bron: Belga