De Liga's voor Mensenrechten van de tien Europese landen, waaronder België, Duitsland, Italië, Roemenië en Slovenië, kanten zich tegen het economisch model van Google en gelijkaardige bedrijven die zich toeleggen op gerichte online reclameboodschappen. Hen wordt kwalijk genomen dat ze de gegevens van mensen die actief zijn op het internet, verkopen aan bedrijven die een bepaald publiek willen bereiken met hun reclameboodschappen.

Dergelijke gerichte reclame is volgens de indieners van de klacht illegaal. Het is een inbreuk op artikel 22 van de Grondwet die het recht op privacy vastlegt en het is een inbreuk op de Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) die stipuleert dat de internetgebruiker voorafgaand expliciet toestemming moet geven voor het gebruik van zijn gegevens.

In ons land is er hiervoor al eerder een klacht ingediend bij de Gegevensbeschermingsautoriteit door Pierre Dewitte, wetenschappelijk vorser informatietechnologie van de KU Leuven.

De Liga's voor Mensenrechten van de tien Europese landen, waaronder België, Duitsland, Italië, Roemenië en Slovenië, kanten zich tegen het economisch model van Google en gelijkaardige bedrijven die zich toeleggen op gerichte online reclameboodschappen. Hen wordt kwalijk genomen dat ze de gegevens van mensen die actief zijn op het internet, verkopen aan bedrijven die een bepaald publiek willen bereiken met hun reclameboodschappen. Dergelijke gerichte reclame is volgens de indieners van de klacht illegaal. Het is een inbreuk op artikel 22 van de Grondwet die het recht op privacy vastlegt en het is een inbreuk op de Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) die stipuleert dat de internetgebruiker voorafgaand expliciet toestemming moet geven voor het gebruik van zijn gegevens. In ons land is er hiervoor al eerder een klacht ingediend bij de Gegevensbeschermingsautoriteit door Pierre Dewitte, wetenschappelijk vorser informatietechnologie van de KU Leuven.