Nokia wil met een rist nieuwe toestellen en diensten de concurrentie met de populaire smartphones aangaan. Binnenkort zullen de Nokia-toestellen sneller dan ooit Facebook-updates mogelijk maken, en toegang bieden tot onlinemuziek en toeristische kaarten.

De verkoop van gewone gsm's slabakt, terwijl smartphones zoals de iPhone en de Blackberry steeds meer klanten lokken. Voor Nokia is dit een belangrijke uitdaging. Het bedrijf probeert nu delen van die markt in te palmen met een reeks nieuwigheden, die ook het succes bij jongeren opnieuw moeten vergroten.

Zo komt er een miniversie van de N97, een toestel dat een tijdje geleden nog in de markt gezet werd als 'iPhone-killer'. De kleinere versie van is bestemd voor consumenten die het mobiele internet vooral gebruiken voor sociale netwerksites. Nokia heeft daartoe een samenwerkingsakkoord afgesloten met Facebook: klanten zullen hun profiel rechtstreeks via hun account op het Nokia-platform kunnen aanpassen.

Daarnaast lanceert de gsm-producent de toestellen X6 en X3, met extra speakers om rustig naar muziek te kunnen luisteren. Op sommige markten worden deze toestellen aangeboden met een 'onbeperkte' downloaddienst.

"Er is geen weg terug van de dienstenstrategie", aldus Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo woensdag op de jaarlijkse 'Nokia World'-conferentie in Stuttgart. Al gaf hij wel toe dat er nog heel wat werk moet worden verzet. Zo wil het bedrijf in de nabije toekomst nog meer partnerships afsluiten.

Intussen proberen ook heel wat andere bedrijven het succes van de iPhone te evenaren. Deze week nog kondigden HTC, Samsung en LG aan dat ze binnenkort Windows Phones op de markt zullen brengen, toestellen die op de nieuwste versie van Microsofts mobiele besturingssysteem draaien.

Verbaast het nog dat Windows Mobile 6.5 veel weg heeft van het Apple-besturingssysteem op de iPhone, en van Google Android?

Nokia wil met een rist nieuwe toestellen en diensten de concurrentie met de populaire smartphones aangaan. Binnenkort zullen de Nokia-toestellen sneller dan ooit Facebook-updates mogelijk maken, en toegang bieden tot onlinemuziek en toeristische kaarten. De verkoop van gewone gsm's slabakt, terwijl smartphones zoals de iPhone en de Blackberry steeds meer klanten lokken. Voor Nokia is dit een belangrijke uitdaging. Het bedrijf probeert nu delen van die markt in te palmen met een reeks nieuwigheden, die ook het succes bij jongeren opnieuw moeten vergroten. Zo komt er een miniversie van de N97, een toestel dat een tijdje geleden nog in de markt gezet werd als 'iPhone-killer'. De kleinere versie van is bestemd voor consumenten die het mobiele internet vooral gebruiken voor sociale netwerksites. Nokia heeft daartoe een samenwerkingsakkoord afgesloten met Facebook: klanten zullen hun profiel rechtstreeks via hun account op het Nokia-platform kunnen aanpassen. Daarnaast lanceert de gsm-producent de toestellen X6 en X3, met extra speakers om rustig naar muziek te kunnen luisteren. Op sommige markten worden deze toestellen aangeboden met een 'onbeperkte' downloaddienst. "Er is geen weg terug van de dienstenstrategie", aldus Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo woensdag op de jaarlijkse 'Nokia World'-conferentie in Stuttgart. Al gaf hij wel toe dat er nog heel wat werk moet worden verzet. Zo wil het bedrijf in de nabije toekomst nog meer partnerships afsluiten. Intussen proberen ook heel wat andere bedrijven het succes van de iPhone te evenaren. Deze week nog kondigden HTC, Samsung en LG aan dat ze binnenkort Windows Phones op de markt zullen brengen, toestellen die op de nieuwste versie van Microsofts mobiele besturingssysteem draaien. Verbaast het nog dat Windows Mobile 6.5 veel weg heeft van het Apple-besturingssysteem op de iPhone, en van Google Android?