Het South Atlantic Cable System (Sacs), een onderzeese verbinding van 6.500 kilometer lang, zal Luanda in Angola met Fortaleza in Brazilië verbinden. Daar wordt hij gekoppeld aan de Monet-kabel, die momenteel wordt gelegd en São Paulo met het Amerikaanse Miami zal verbinden.

Het Japanse bedrijf NEC, dat de Sacs-kabel zal aanleggen, zoekt momenteel naar de beste route over de oceaanbodem. In 2018 moet de kabel operationeel zijn.

De krachtigste kabel ooit

Hij komt niet alleen Angola ten goede. In Luanda sluit de Sacs-kabel aan op het West Africa Cable System (Wacs), dat sinds 2012 Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen met Groot-Brittannië verbindt.

De Sacs-kabel zal bijzonder krachtig en snel zijn, de krachtigste die Afrika ooit met de rest van de wereld verbond. De hoop is dat dit de digitale economie in de regio aanzwengelt.

Rechtstreeks met VS verbonden

Zuid-Afrika en een reeks West-Afrikaanse landen worden nu rechtstreeks met Latijns-Amerika en de Verenigde Staten verbonden. De verbinding tussen Zuid-Afrika en de VS bijvoorbeeld, het land met de grootste internetbedrijven, wordt dubbel zo snel. Vandaag loopt de verbinding met de VS via Europa.

Voor het Sacs-project hebben de vijf grootste telecomoperatoren van Angola zich verenigd in het consortium Angola Cables. Dat participeert ook in de aanleg van de Monet-kabel.

Angola haalde tot dusver veel inkomsten uit zijn oliewinning maar sinds de olieprijzen in elkaar zijn geklapt, bevindt de Angolese economie zich in zwaar weer. Met de aanleg van digitale infrastructuur wil het land zijn afhankelijkheid van olie verminderen.

Een op de vijf Afrikanen

Vandaag heeft slechts een op de vijf Afrikanen toegang tot het internet. Geen regio ter wereld doet slechter.

Toch heeft Afrika heel wat digitaal potentieel. Het aantal mobiele telefoons stijgt er razendsnel. In Zuid-Afrika heeft een derde van de inwoners al een smartphone.

(IPS)

Het South Atlantic Cable System (Sacs), een onderzeese verbinding van 6.500 kilometer lang, zal Luanda in Angola met Fortaleza in Brazilië verbinden. Daar wordt hij gekoppeld aan de Monet-kabel, die momenteel wordt gelegd en São Paulo met het Amerikaanse Miami zal verbinden.Het Japanse bedrijf NEC, dat de Sacs-kabel zal aanleggen, zoekt momenteel naar de beste route over de oceaanbodem. In 2018 moet de kabel operationeel zijn.De krachtigste kabel ooitHij komt niet alleen Angola ten goede. In Luanda sluit de Sacs-kabel aan op het West Africa Cable System (Wacs), dat sinds 2012 Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen met Groot-Brittannië verbindt.De Sacs-kabel zal bijzonder krachtig en snel zijn, de krachtigste die Afrika ooit met de rest van de wereld verbond. De hoop is dat dit de digitale economie in de regio aanzwengelt.Rechtstreeks met VS verbondenZuid-Afrika en een reeks West-Afrikaanse landen worden nu rechtstreeks met Latijns-Amerika en de Verenigde Staten verbonden. De verbinding tussen Zuid-Afrika en de VS bijvoorbeeld, het land met de grootste internetbedrijven, wordt dubbel zo snel. Vandaag loopt de verbinding met de VS via Europa.Voor het Sacs-project hebben de vijf grootste telecomoperatoren van Angola zich verenigd in het consortium Angola Cables. Dat participeert ook in de aanleg van de Monet-kabel.Angola haalde tot dusver veel inkomsten uit zijn oliewinning maar sinds de olieprijzen in elkaar zijn geklapt, bevindt de Angolese economie zich in zwaar weer. Met de aanleg van digitale infrastructuur wil het land zijn afhankelijkheid van olie verminderen.Een op de vijf AfrikanenVandaag heeft slechts een op de vijf Afrikanen toegang tot het internet. Geen regio ter wereld doet slechter.Toch heeft Afrika heel wat digitaal potentieel. Het aantal mobiele telefoons stijgt er razendsnel. In Zuid-Afrika heeft een derde van de inwoners al een smartphone.(IPS)