“Nieuwe ransomware geen variant van Petya”

© Kasperksy

De nieuwe wereldwijde cyberaanval is geen variant van de ransomware Petya, zoals tot nu toe werd gedacht. Dat zegt het Russische Kaspersky Lab, een van de grootste cyberbeveilingsbedrijven ter wereld. Omdat het de nieuwe ransomware nooit eerder heeft gezien, doopte het bedrijf het virus “NotPetya”.

Kaspersky heeft informatie over ongeveer 2.000 aangevallen gebruikers. Vooral in Rusland en Oekraïne verspreidt de ransomware zich snel. Daarnaast werden ook onder meer al getroffen bedrijven in België, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten gemeld. Kaspersky heeft een kaart gelanceerd waarop real-time wordt weergegeven in welke landen cyberaanvallen plaatsvinden. België staat op moment van schrijven op een 67e plaats.

Volgens het Russische cyberbedrijf gaat het om een complexe aanval. Kaspersky is naar eigen zeggen zo snel mogelijk op zoek naar een manier om het virus te ontcijferen. Het roept ook alle bedrijven op om hun Windows-software te updaten, hun veiligheidsmaatregelen te controleren en te verzekeren dat al hun gegevens geback-upt zijn.

Partner Content