Alle Vlaamse gemeenten die op 14 oktober elektronisch stemmen hebben de nieuwe apparatuur ontvangen. Dat meldt het Agentschap voor Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Volgende week wordt de definitieve versie van de software geïnstalleerd.

In 151 Vlaamse gemeenten zal op 14 oktober elektronisch worden gestemd. Het gaat om 2.766.621 Vlamingen, of 58 procent van het totale kiespubliek. De procedure om elektronisch te stemmen werd dit jaar volledig herzien. De stemcomputer drukt de uitgebrachte stem voortaan af op een biljet, dat bij de voorzitter van het stembureau moet worden ingescand.

"Alle betrokken gemeenten hebben intussen hun computers ontvangen", zegt Guido Decoster, administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. "In de loop van de komende week wordt daarop de definitieve versie van de software geïnstalleerd."

Voor het gemeentepersoneel werd al een veertigtal oefensessies ingericht. Het personeel zal de voorzitters van de stembureaus immers moeten bijstaan bij de installatie van de apparatuur.

"Vanaf september kunnen de gemeenten dan trainingen voor de bevolking beginnen organiseren", aldus Decoster. "We hebben hen gevraagd te proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken, onder meer via de plaatselijke verenigingen."

Het nieuwe elektronische stemsysteem doorzwom al woelige wateren. Zo liep het project veel vertraging op en was het lang twijfelachtig of leverancier Smartmatic wel klaar zou geraken. Nadien waren er ook problemen met het budget voor de invoering van de nieuwe stemcomputers.

Bekijk hier het filmpje 'Digitaal stemmen doe je zo' .
Bron: Belga

Alle Vlaamse gemeenten die op 14 oktober elektronisch stemmen hebben de nieuwe apparatuur ontvangen. Dat meldt het Agentschap voor Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Volgende week wordt de definitieve versie van de software geïnstalleerd. In 151 Vlaamse gemeenten zal op 14 oktober elektronisch worden gestemd. Het gaat om 2.766.621 Vlamingen, of 58 procent van het totale kiespubliek. De procedure om elektronisch te stemmen werd dit jaar volledig herzien. De stemcomputer drukt de uitgebrachte stem voortaan af op een biljet, dat bij de voorzitter van het stembureau moet worden ingescand. "Alle betrokken gemeenten hebben intussen hun computers ontvangen", zegt Guido Decoster, administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. "In de loop van de komende week wordt daarop de definitieve versie van de software geïnstalleerd." Voor het gemeentepersoneel werd al een veertigtal oefensessies ingericht. Het personeel zal de voorzitters van de stembureaus immers moeten bijstaan bij de installatie van de apparatuur. "Vanaf september kunnen de gemeenten dan trainingen voor de bevolking beginnen organiseren", aldus Decoster. "We hebben hen gevraagd te proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken, onder meer via de plaatselijke verenigingen." Het nieuwe elektronische stemsysteem doorzwom al woelige wateren. Zo liep het project veel vertraging op en was het lang twijfelachtig of leverancier Smartmatic wel klaar zou geraken. Nadien waren er ook problemen met het budget voor de invoering van de nieuwe stemcomputers.Bekijk hier het filmpje 'Digitaal stemmen doe je zo' . Bron: Belga