De Duitser Dr. Udo Helmbrecht wordt de nieuwe executive director van Enisa, het Europese cybersecurityagentschap. Hij vervangt Andrea Pirotti.

Enisa kreeg vorig jaar een mandaat tot 2012, een periode waarin de organisatie er vooral in moet slagen haar relevantie aan te tonen. Dat ziet de Duitser Dr. Udo Helmbrecht (54) ook als één van z'n belangrijkste taken, zegt hij in een persbericht.

Helmbrecht zegt te zullen werken naar een permanent mandaat voor Enisa na 2012. Daarvoor wil hij meer samenwerken met de verschillende Europese instellingen en de lidstaten. "Europa en de instellingen hebben een onafhankelijk orgaan nodig om advies en expertise te bieden in securitykwesties. Het agenstchap moet een sterkere en meer gerespecteerde speler worden, die werkt als orgaan voor politiek advies en als 'pacemaker' voor de Commisie en het Parlement. In die hoedanigheid moet het advies van het agentschap dan ook een blijvende impact hebben op de wetten en de regelgeving van de Commissie en de lidstaten."

Helmbrecht is doctor in Fysica. Hij werkte doorheen zijn carrière in tal van functies in de ict-sector. De voorbije 5 jaar was hij voorzitter van de Duitse ict-securitywaakhond.

De Duitser Dr. Udo Helmbrecht wordt de nieuwe executive director van Enisa, het Europese cybersecurityagentschap. Hij vervangt Andrea Pirotti. Enisa kreeg vorig jaar een mandaat tot 2012, een periode waarin de organisatie er vooral in moet slagen haar relevantie aan te tonen. Dat ziet de Duitser Dr. Udo Helmbrecht (54) ook als één van z'n belangrijkste taken, zegt hij in een persbericht. Helmbrecht zegt te zullen werken naar een permanent mandaat voor Enisa na 2012. Daarvoor wil hij meer samenwerken met de verschillende Europese instellingen en de lidstaten. "Europa en de instellingen hebben een onafhankelijk orgaan nodig om advies en expertise te bieden in securitykwesties. Het agenstchap moet een sterkere en meer gerespecteerde speler worden, die werkt als orgaan voor politiek advies en als 'pacemaker' voor de Commisie en het Parlement. In die hoedanigheid moet het advies van het agentschap dan ook een blijvende impact hebben op de wetten en de regelgeving van de Commissie en de lidstaten." Helmbrecht is doctor in Fysica. Hij werkte doorheen zijn carrière in tal van functies in de ict-sector. De voorbije 5 jaar was hij voorzitter van de Duitse ict-securitywaakhond.