In software die wordt aangeleverd via alternatieve applicatiewinkels is een geavanceerde Android-trojan aangetroffen. De trojan verspreidt zichzelf momenteel vooral in China.

Android maakt het mogelijk om buiten de Google Market om applicaties te installeren op de smartphones. Het is lastig om te controleren of een dergelijke applicatie veilig genoeg is. De meeste gebruikers installeren daarom blindelings alle applicaties die ze interessant lijken.

Internetcriminelen maken daar regelmatig misbruik van door applicaties te verspreiden waarmee ze informatie over de gebruiker van de smartphone kunnen onderscheppen. De trojan die nu in China is aangetroffen, maakt het voor de criminelen zelfs mogelijk om hun virus te updaten. Dit geeft het de kenmerken van een botnet.

Bedreiging

Het gemak waarmee smartphones van nieuwe applicaties kunnen worden voorzien en de beperkte mogelijkheden om applicaties op de aanwezigheid van virussen te testen, vormen een grote bedreiging voor bedrijven die hun medewerkers op smartphones laten overstappen.

Zo kunnen kwaadaardige applicaties en virussen zich toegang verschaffen tot vertrouwelijke informatie die op de apparatuur is opgeslagen, via het abonnement contact leggen met dure betaal- en sms-diensten, of eenmalige wachtwoorden onderscheppen die bijvoorbeeld worden gebruikt om te internetbankieren.

Tablet-pc's zoals de iPad, de Galaxy Tab, de aPad, WePad of de Archos-tablet kennen vergelijkbare risico's. Bedrijven doen er goed aan om na te denken over een softwaredistributiemechanisme voor zakelijk verstrekte en gebruikte smartphones en tablets.

Gelet op de mogelijkheden en opslagcapaciteit van deze middelen is het belangrijk ze op een gelijkaardige wijze te beschermen zoals bij andere mobiele apparatuur zoals laptops. Hierbij is het verstandig om tenminste te denken aan goede gebruikersrichtlijnen, een wachtwoordpolicy, software-updates, antivirus-programmatuur en professionele device-encryptie.

I.s.m. Computable

In software die wordt aangeleverd via alternatieve applicatiewinkels is een geavanceerde Android-trojan aangetroffen. De trojan verspreidt zichzelf momenteel vooral in China.Android maakt het mogelijk om buiten de Google Market om applicaties te installeren op de smartphones. Het is lastig om te controleren of een dergelijke applicatie veilig genoeg is. De meeste gebruikers installeren daarom blindelings alle applicaties die ze interessant lijken.Internetcriminelen maken daar regelmatig misbruik van door applicaties te verspreiden waarmee ze informatie over de gebruiker van de smartphone kunnen onderscheppen. De trojan die nu in China is aangetroffen, maakt het voor de criminelen zelfs mogelijk om hun virus te updaten. Dit geeft het de kenmerken van een botnet.BedreigingHet gemak waarmee smartphones van nieuwe applicaties kunnen worden voorzien en de beperkte mogelijkheden om applicaties op de aanwezigheid van virussen te testen, vormen een grote bedreiging voor bedrijven die hun medewerkers op smartphones laten overstappen.Zo kunnen kwaadaardige applicaties en virussen zich toegang verschaffen tot vertrouwelijke informatie die op de apparatuur is opgeslagen, via het abonnement contact leggen met dure betaal- en sms-diensten, of eenmalige wachtwoorden onderscheppen die bijvoorbeeld worden gebruikt om te internetbankieren.Tablet-pc's zoals de iPad, de Galaxy Tab, de aPad, WePad of de Archos-tablet kennen vergelijkbare risico's. Bedrijven doen er goed aan om na te denken over een softwaredistributiemechanisme voor zakelijk verstrekte en gebruikte smartphones en tablets.Gelet op de mogelijkheden en opslagcapaciteit van deze middelen is het belangrijk ze op een gelijkaardige wijze te beschermen zoals bij andere mobiele apparatuur zoals laptops. Hierbij is het verstandig om tenminste te denken aan goede gebruikersrichtlijnen, een wachtwoordpolicy, software-updates, antivirus-programmatuur en professionele device-encryptie.I.s.m. Computable