Fabrikanten van kabels en opladers zullen binnenkort een authenticatie kunnen inbouwen. Het protocol zal gebruik maken van cryptografische versleuteling (128-bit-beveiliging). Pas als een apparaat zijn goedkeuring geeft aan de ingevoerde USB-C-kabel, kan data of stroom doorgestuurd worden.

Die authenticatie moet consumenten beter beschermen tegen malwareaanvallen en incompatibele laders. Vorig jaar stelde Test Aankoop bij de helft van de USB-laders die het had gecontroleerd een veiligheidsprobleem vast, waaronder het risico op elektrocutie en brand. Daarnaast kan je nu niet controleren of een USB-kabel op een publieke plaats niet stiekem vervangen werd om malware door te sturen.

De nieuwe standaard werd aangekondigd door het USB Implementers Forum, de non-profit-organisatie die de USB-technologie ondersteunt en bedrijven als Microsoft, Apple, HP en Intel onder haar leden telt. De bijhorende UBS-C-certificaten zullen worden uitgereikt door DigiCert.

Of fabrikanten de - optionele - standaard ook daadwerkelijk zullen implementeren, is nog niet zeker. Zo houdt Apple al jaren vast aan haar eigen standaard, ondanks stappen van de Europese Unie richting een universele telefoonoplader.

Fabrikanten van kabels en opladers zullen binnenkort een authenticatie kunnen inbouwen. Het protocol zal gebruik maken van cryptografische versleuteling (128-bit-beveiliging). Pas als een apparaat zijn goedkeuring geeft aan de ingevoerde USB-C-kabel, kan data of stroom doorgestuurd worden. Die authenticatie moet consumenten beter beschermen tegen malwareaanvallen en incompatibele laders. Vorig jaar stelde Test Aankoop bij de helft van de USB-laders die het had gecontroleerd een veiligheidsprobleem vast, waaronder het risico op elektrocutie en brand. Daarnaast kan je nu niet controleren of een USB-kabel op een publieke plaats niet stiekem vervangen werd om malware door te sturen.De nieuwe standaard werd aangekondigd door het USB Implementers Forum, de non-profit-organisatie die de USB-technologie ondersteunt en bedrijven als Microsoft, Apple, HP en Intel onder haar leden telt. De bijhorende UBS-C-certificaten zullen worden uitgereikt door DigiCert. Of fabrikanten de - optionele - standaard ook daadwerkelijk zullen implementeren, is nog niet zeker. Zo houdt Apple al jaren vast aan haar eigen standaard, ondanks stappen van de Europese Unie richting een universele telefoonoplader.