Fabrikanten van kabels en opladers zullen binnenkort een authenticatie kunnen inbouwen. Het protocol zal gebruik maken van cryptografische versleuteling (128-bit-beveiliging). Pas als een apparaat zijn goedkeuring geeft aan de ingevoerde USB-C-kabel, kan data of stroom doorgestuurd worden.

Die authenticatie moet consumenten beter beschermen tegen malwareaanvallen en incompatibele laders. Vorig jaar stelde Test Aankoop bij de helft van de USB-laders die het had gecontroleerd een veiligheidsprobleem vast, waaronder het risico op elektrocutie en brand. Daarnaast kan je nu niet controleren of een USB-kabel op een publieke plaats niet stiekem vervangen werd om malware door te sturen.

De nieuwe standaard werd aangekondigd door het USB Implementers Forum, de non-profit-organisatie die de USB-technologie ondersteunt en bedrijven als Microsoft, Apple, HP en Intel onder haar leden telt. De bijhorende UBS-C-certificaten zullen worden uitgereikt door DigiCert.

Of fabrikanten de - optionele - standaard ook daadwerkelijk zullen implementeren, is nog niet zeker. Zo houdt Apple al jaren vast aan haar eigen standaard, ondanks stappen van de Europese Unie richting een universele telefoonoplader.