Zowel IBM als Intel kondigden nieuwe versies van hun top-processoren aan.

Voor IBM betreft de Power7-aankondiging meer dan een processor, want naast verschillende processoren worden ook complete systemen aangeboden. In de Power7-processoren slaagde IBM erin een hoge klokfrequentie (3 tot 4,14GHz) te koppelen aan 4 tot 8 cores en 4 threads (simultaneous multithreading) per core. Virtualiseringsvoorzieningen zitten standaard ingebakken in de chip en voorts kan Power7 zijn zowel een TurboCore mode (optimaal voor database- en transactiewerk) als een MaxCore mode (voor maximale 'throughput', onder meer voor internettoepassingen) voorzien.

Volgens Jefferey Howard, director Power Systems Marketing, kunnen de Power Systems op die wijze zowel voor transactionele, hoge debiet- als supercomputingtoepassingen worden aangewend, met een uitmate berekenbaar vermogen. Claims die al worden hardgemaakt door de systemen die al sinds vorig jaar augustus bij testgebruikers staan. Volgens Howard moeten Power7-systemen op die wijze in staat zijn om extreem hoge aantallen transacties (zoals het meerdere malen per dag lezen van 'smart meters' van elektriciteits-, gas- of andere nutsbedrijven) te verwerken, met navenant betere beheermogelijkheden. Maar evengoed moeten ze een plaats vinden in de nieuwe top-supercomputers van IBM (onder meer project 'Blue Waters', een petaflop-supercomputer in samenwerking met ).

De optimale werking van de processoren is onder meer toe te schrijven aan het geïntegreerde beheer en een level 3 cache op de processorchip. Wat toepassingen betreft, werden Websphere applicatieserver en DB2 aangepast, terwijl bestaande toepassingen ongewijzigd al van heel wat voordelen van Power7 kunnen genieten. Door Rational worden wel aangepaste compilerproducten aangeboden.

Intel kondigde de Itanium processor 9300 series aan, voordien bekend als 'Tukwila'. Het betreft een processor met vier kernen, met 8 threads per processor. Ook hier kan bestaande software ongewijzigd worden gebruikt, met toch al een prestatieverbetering. Intel stelt dat de 9300 processor het dubbele vermogen van zijn voorganger biedt. Ook de bandbreedte voor interconnecties en geheugen is respectievelijk het acht- en vijfvoudige. Toekomstige ontwikkelingen van Itanium zullen overigens socket-compatibel zijn met de 9300-gesteunde systemen. De chip biedt tevens beheerfaciliteiten die het stroomverbruik bij lichte belasting terugschroeft, of de chip met de Turbo Boost technology laat pieken wanneer nodig. Tevens is een tweede generatie van 'virtualization technology' ingebouwd.

Zowel IBM als Intel kondigden nieuwe versies van hun top-processoren aan. Voor IBM betreft de Power7-aankondiging meer dan een processor, want naast verschillende processoren worden ook complete systemen aangeboden. In de Power7-processoren slaagde IBM erin een hoge klokfrequentie (3 tot 4,14GHz) te koppelen aan 4 tot 8 cores en 4 threads (simultaneous multithreading) per core. Virtualiseringsvoorzieningen zitten standaard ingebakken in de chip en voorts kan Power7 zijn zowel een TurboCore mode (optimaal voor database- en transactiewerk) als een MaxCore mode (voor maximale 'throughput', onder meer voor internettoepassingen) voorzien. Volgens Jefferey Howard, director Power Systems Marketing, kunnen de Power Systems op die wijze zowel voor transactionele, hoge debiet- als supercomputingtoepassingen worden aangewend, met een uitmate berekenbaar vermogen. Claims die al worden hardgemaakt door de systemen die al sinds vorig jaar augustus bij testgebruikers staan. Volgens Howard moeten Power7-systemen op die wijze in staat zijn om extreem hoge aantallen transacties (zoals het meerdere malen per dag lezen van 'smart meters' van elektriciteits-, gas- of andere nutsbedrijven) te verwerken, met navenant betere beheermogelijkheden. Maar evengoed moeten ze een plaats vinden in de nieuwe top-supercomputers van IBM (onder meer project 'Blue Waters', een petaflop-supercomputer in samenwerking met ). De optimale werking van de processoren is onder meer toe te schrijven aan het geïntegreerde beheer en een level 3 cache op de processorchip. Wat toepassingen betreft, werden Websphere applicatieserver en DB2 aangepast, terwijl bestaande toepassingen ongewijzigd al van heel wat voordelen van Power7 kunnen genieten. Door Rational worden wel aangepaste compilerproducten aangeboden. Intel kondigde de Itanium processor 9300 series aan, voordien bekend als 'Tukwila'. Het betreft een processor met vier kernen, met 8 threads per processor. Ook hier kan bestaande software ongewijzigd worden gebruikt, met toch al een prestatieverbetering. Intel stelt dat de 9300 processor het dubbele vermogen van zijn voorganger biedt. Ook de bandbreedte voor interconnecties en geheugen is respectievelijk het acht- en vijfvoudige. Toekomstige ontwikkelingen van Itanium zullen overigens socket-compatibel zijn met de 9300-gesteunde systemen. De chip biedt tevens beheerfaciliteiten die het stroomverbruik bij lichte belasting terugschroeft, of de chip met de Turbo Boost technology laat pieken wanneer nodig. Tevens is een tweede generatie van 'virtualization technology' ingebouwd.