De nieuwe Windows Server 2012 sluiten nauwer aan bij Azure en moeten VMware's positie in de hypervisormarkt aanpakken.

Microsoft windt er geen doekjes om wat zijn ambities zijn voor de nieuw beschikbare Windows Server 2012 versies, met termen als 'the Microsoft Cloud OS' en 'Cloud optimize your IT'. Windows Server - momenteel beschikbaar in 'Standard' en 'Datacenter' versies (met nog versies als 'Essentials' voor KMO's en 'Foundation' tot 15 gebruikers in de pijplijn) - moet het creëren en beheer van een private cloud makkelijker maken. Tegelijk wordt ook een nauwere integratie met Microsofts Azure cloudplatform voorzien, wat het opzetten van meer hybride en publieke clouds moet bevorderen.

Verder werden ook de virtualiseringscapaciteiten sterk opgedreven, met nu ondersteuning tot 32 virtuele processoren en 1TB geheugen voor Hyoer-V gasten. Daarnaast voorziet het nieuwe VHDX virtueel schijfformaat tot 64TB, en zijn er voorzieningen als een Offloaded Data Transfer (ODX, voor snelle lees/schrijftijden van virtuele machines naar opslagsystemen). Microsoft somt voorts nog elementen op als grotere clusters, een 'NUMA-aware' schaalbaarheid en een 'minimum memory' (om nieuwe viruele machines met een lagere hoeveelheid geheugen te kunnen opstarten).

In het bijzonder de nieuwe mogelijkheden van de Hyper-V hypervisor lijken er sterk op gericht om de positie van VMware in de hypervisor markt aan te pakken. Aangezien de hypervisor de kern vormt van het optimaal aanwenden en verdelen van de fysieke middelen van een server over de virtuele machines, en tevens ondersteuning biedt voor het draaien van meerdere besturingssystemen, is dit een strategisch product. IDC stelt dat in het voorbije Microsoft zowat 26 procent van de hypervisormarkt in handen had, tegen 58 procent voor marktleider VMware, en schrijft dat goeddeels toe aan een hypervisor die niet competitief was.

In een white paper, 'Cloud optimize your IT met Windows Server 2012' biedt Microsoft wat meer informatie over verschillende aspecten als virtualisering, opslag en beheer.

De nieuwe Windows Server 2012 sluiten nauwer aan bij Azure en moeten VMware's positie in de hypervisormarkt aanpakken. Microsoft windt er geen doekjes om wat zijn ambities zijn voor de nieuw beschikbare Windows Server 2012 versies, met termen als 'the Microsoft Cloud OS' en 'Cloud optimize your IT'. Windows Server - momenteel beschikbaar in 'Standard' en 'Datacenter' versies (met nog versies als 'Essentials' voor KMO's en 'Foundation' tot 15 gebruikers in de pijplijn) - moet het creëren en beheer van een private cloud makkelijker maken. Tegelijk wordt ook een nauwere integratie met Microsofts Azure cloudplatform voorzien, wat het opzetten van meer hybride en publieke clouds moet bevorderen. Verder werden ook de virtualiseringscapaciteiten sterk opgedreven, met nu ondersteuning tot 32 virtuele processoren en 1TB geheugen voor Hyoer-V gasten. Daarnaast voorziet het nieuwe VHDX virtueel schijfformaat tot 64TB, en zijn er voorzieningen als een Offloaded Data Transfer (ODX, voor snelle lees/schrijftijden van virtuele machines naar opslagsystemen). Microsoft somt voorts nog elementen op als grotere clusters, een 'NUMA-aware' schaalbaarheid en een 'minimum memory' (om nieuwe viruele machines met een lagere hoeveelheid geheugen te kunnen opstarten). In het bijzonder de nieuwe mogelijkheden van de Hyper-V hypervisor lijken er sterk op gericht om de positie van VMware in de hypervisor markt aan te pakken. Aangezien de hypervisor de kern vormt van het optimaal aanwenden en verdelen van de fysieke middelen van een server over de virtuele machines, en tevens ondersteuning biedt voor het draaien van meerdere besturingssystemen, is dit een strategisch product. IDC stelt dat in het voorbije Microsoft zowat 26 procent van de hypervisormarkt in handen had, tegen 58 procent voor marktleider VMware, en schrijft dat goeddeels toe aan een hypervisor die niet competitief was. In een white paper, 'Cloud optimize your IT met Windows Server 2012' biedt Microsoft wat meer informatie over verschillende aspecten als virtualisering, opslag en beheer.