De landbouwers in Nigeria kunnen subsidies krijgen voor zaden en meststoffen. Maar veel van dat geld komt niet bij de boeren zelf terecht. Door corruptie komen subsidies onderweg in verkeerde handen.

De Nigeriaanse regering zette daarom in 2012 het licht op groen voor een digitaal systeem. Landbouwers krijgen een e-wallet, een elektronische portemonnee, op hun mobiele telefoon. De overheid dropt de subsidie rechtstreeks in die portemonnee, in de vorm van vouchers. De landbouwer kan met die vouchers kopen wat hij nodig heeft.

8 miljoen boeren

Acht miljoen boeren en meer dan duizend verkopers maken ondertussen deel uit van het netwerk. De boeren krijgen via het netwerk ook landbouwtips op hun telefoon.

De overheid werkte voor de ontwikkeling samen met Cellulant, een bedrijf dat in heel Afrika netwerken voor mobiel betalen uitbouwt. Het verbindt consumenten, banken, bedrijven en mobiele operatoren.

Cellulant plant nu een gelijkaardig project voor landbouwsubsidies in Kenia.

De ontwikkeling is mogelijk doordat het aantal smartphones in Afrika razendsnel toeneemt. Twee derde van de inwoners in Afrika ten zuiden van de Sahara heeft nu al een gsm. In Zuid-Afrika en Nigeria hebben zelfs negen op de tien inwoners er een. (IPS)

De landbouwers in Nigeria kunnen subsidies krijgen voor zaden en meststoffen. Maar veel van dat geld komt niet bij de boeren zelf terecht. Door corruptie komen subsidies onderweg in verkeerde handen.De Nigeriaanse regering zette daarom in 2012 het licht op groen voor een digitaal systeem. Landbouwers krijgen een e-wallet, een elektronische portemonnee, op hun mobiele telefoon. De overheid dropt de subsidie rechtstreeks in die portemonnee, in de vorm van vouchers. De landbouwer kan met die vouchers kopen wat hij nodig heeft.8 miljoen boerenAcht miljoen boeren en meer dan duizend verkopers maken ondertussen deel uit van het netwerk. De boeren krijgen via het netwerk ook landbouwtips op hun telefoon.De overheid werkte voor de ontwikkeling samen met Cellulant, een bedrijf dat in heel Afrika netwerken voor mobiel betalen uitbouwt. Het verbindt consumenten, banken, bedrijven en mobiele operatoren.Cellulant plant nu een gelijkaardig project voor landbouwsubsidies in Kenia.De ontwikkeling is mogelijk doordat het aantal smartphones in Afrika razendsnel toeneemt. Twee derde van de inwoners in Afrika ten zuiden van de Sahara heeft nu al een gsm. In Zuid-Afrika en Nigeria hebben zelfs negen op de tien inwoners er een. (IPS)