Of het geen degradatie was voor Europees commissaris Neelie Kroes, nu ze enkel nog de portefeuille 'ict en telecom' had, vroegen nogal wat omstaanders zich af. Als verantwoordelijke voor concurrentie kon ze Microsoft, Google of Intel hard aanpakken. Nu moet ze ervoor zorgen dat Europa het pad effent voor gelijkaardige ict-moguls.

Want waarom zouden die er niet komen? Uiteindelijk is ict nog een erg recente industrietak. Google bestaat pas tien jaar. LinkedIn, Facebook, Twitter zijn allen piepjonge ondernemingen. Innovatie omzetten in business is de boodschap. Europa besteedt veel geld aan it- en telecom-projecten, maar de transparantie en vooral de resultaten zijn op z'n zachtst gezegd niet altijd even duidelijk.

Wie herinnert zich nog de nobele, met veel poeha aangekondigde grote doelstellingen van de zogenaamde Lissabon-strategie in 2000? 'Europa moet de meest dynamische en meest concurrerende kenniseconomie ter wereld worden, tegen 2010'. Tiens, dat is volgende maand. Waar blijft het feestgedruis? Breedband, internet zou een primordiale rol spelen in die kenniseconomie... Het is nu aan Neelie Kroes om die draad op te nemen. Ze is trouwens ook vice-president en kan dus José Manuel Barroso regelmatig tegen de schenen stampen, aanporren tot enige daadkracht. Neelie, 68 en een straffe madam.

'Nikkelen Neelie' noemt de Nederlandse pers haar omdat ze zich hard opstelde bij het armworstelen met Microsoft of Intel. Nikkel is een witgrijs overgangsmetaal.... Het wordt ook wel gebruikt als muntgeld, vaak verward met koper. Eigenlijk zelfs afkomstig van het Duitse Kupfernickel, duivelskoper dus. Beëlzebub had de mijnwerkers immers beetgenomen en koper veranderd in nikkel. Nikkelen Neelie mag haar duivels ontbinden en het net zo hard spelen in ict en telecom. Dat ze de sector opnieuw plaatst waar ie thuishoort: in het midden van de kenniseconomie.

Of het geen degradatie was voor Europees commissaris Neelie Kroes, nu ze enkel nog de portefeuille 'ict en telecom' had, vroegen nogal wat omstaanders zich af. Als verantwoordelijke voor concurrentie kon ze Microsoft, Google of Intel hard aanpakken. Nu moet ze ervoor zorgen dat Europa het pad effent voor gelijkaardige ict-moguls. Want waarom zouden die er niet komen? Uiteindelijk is ict nog een erg recente industrietak. Google bestaat pas tien jaar. LinkedIn, Facebook, Twitter zijn allen piepjonge ondernemingen. Innovatie omzetten in business is de boodschap. Europa besteedt veel geld aan it- en telecom-projecten, maar de transparantie en vooral de resultaten zijn op z'n zachtst gezegd niet altijd even duidelijk. Wie herinnert zich nog de nobele, met veel poeha aangekondigde grote doelstellingen van de zogenaamde Lissabon-strategie in 2000? 'Europa moet de meest dynamische en meest concurrerende kenniseconomie ter wereld worden, tegen 2010'. Tiens, dat is volgende maand. Waar blijft het feestgedruis? Breedband, internet zou een primordiale rol spelen in die kenniseconomie... Het is nu aan Neelie Kroes om die draad op te nemen. Ze is trouwens ook vice-president en kan dus José Manuel Barroso regelmatig tegen de schenen stampen, aanporren tot enige daadkracht. Neelie, 68 en een straffe madam. 'Nikkelen Neelie' noemt de Nederlandse pers haar omdat ze zich hard opstelde bij het armworstelen met Microsoft of Intel. Nikkel is een witgrijs overgangsmetaal.... Het wordt ook wel gebruikt als muntgeld, vaak verward met koper. Eigenlijk zelfs afkomstig van het Duitse Kupfernickel, duivelskoper dus. Beëlzebub had de mijnwerkers immers beetgenomen en koper veranderd in nikkel. Nikkelen Neelie mag haar duivels ontbinden en het net zo hard spelen in ict en telecom. Dat ze de sector opnieuw plaatst waar ie thuishoort: in het midden van de kenniseconomie.