De NMBS blokkeert de invoering van een uniform ticket voor het openbaar vervoer, zo zegt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt. Er is bij de NMBS "geen politieke wil" voor zo'n uniform ticket.

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt deed haar uitspraken in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement. Bij de NMBS reageert men "zeer verbaasd" op de uitspraak van Van Brempt.

Er bestaan al langer plannen voor de invoering van een uniform ticketsysteem voor het ganse openbaar vervoer. Dat systeem zou dan werken met een zogenaamde smart card of e-card. Oorspronkelijk werd gemikt op een invoering in 2010, maar intussen lijkt die timing opgeschoven naar 2011-2012. Er ligt ook al een tijdje een samenwerkingsakkoord op tafel rond de invoering van een gemeenschappelijk platform (Ubigo), maar volgens minister Van Brempt en De Lijn talmt de NMBS met de ondertekening van dat akkoord.

"Het grote probleem zit bij de NMBS. Er is vandaag binnen de NMBS geen politieke wil aanwezig om een uniform ticket te ontwikkelen. Ik kan dat alleen heel spijtig vinden", aldus Van Brempt.

Bij de NMBS reageren ze "erg verrast" op de uithaal van Van Brempt. "Wij werken volledig in lijn met onze beheersovereenkomst aan een geïntegreerd ticketsysteem. We zullen bovendien nog voor de zomer met een van de regionale vervoersmaatschappijen een gemeenschappelijk ticket lanceren", aldus NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts. Het gaat daarbij om een samenwerking met de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Die MIVB heeft zelf al enkele eigen stappen gezet op het vlak van e ticketing.

Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn, plaatst enkele kanttekeningen bij die samenwerking tussen de NMBS en de MIVB. "Het gaat om een kaart die de MIVB gaat afleveren voor reizigers die een gemengd abonnement hebben met de NMBS. De reiziger krijgt wel een plastic kaartje waarmee hij de toegangspoortjes van de MIVB kan bedienen, maar de controleurs van de NMBS kunnen die kaartjes niet lezen. De reiziger heeft voor de NMBS dus nog steeds een kartonnen kaartje nodig", aldus Lieten.

"Dat is niet het uiteindelijke doel waar we naartoe willen", legt Lieten uit. Zij pleit voor een geïntegreerde smart card voor alle vervoersmaatschappijen waarbij gewerkt wordt met een soort digitale portemonnee.

De Lijn zal dit najaar alvast een systeem van elektronische chipkaarten uittesten. Als dat project een succes is, kan het vanaf 2011 in heel Vlaanderen uitgerold worden, aldus minister Van Brempt. De technologie van het systeem dat De Lijn wil invoeren, zou ook compatibel zijn met dat van de andere vervoersmaatschappijen.

Bron: Belga

De NMBS blokkeert de invoering van een uniform ticket voor het openbaar vervoer, zo zegt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt. Er is bij de NMBS "geen politieke wil" voor zo'n uniform ticket. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt deed haar uitspraken in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement. Bij de NMBS reageert men "zeer verbaasd" op de uitspraak van Van Brempt. Er bestaan al langer plannen voor de invoering van een uniform ticketsysteem voor het ganse openbaar vervoer. Dat systeem zou dan werken met een zogenaamde smart card of e-card. Oorspronkelijk werd gemikt op een invoering in 2010, maar intussen lijkt die timing opgeschoven naar 2011-2012. Er ligt ook al een tijdje een samenwerkingsakkoord op tafel rond de invoering van een gemeenschappelijk platform (Ubigo), maar volgens minister Van Brempt en De Lijn talmt de NMBS met de ondertekening van dat akkoord. "Het grote probleem zit bij de NMBS. Er is vandaag binnen de NMBS geen politieke wil aanwezig om een uniform ticket te ontwikkelen. Ik kan dat alleen heel spijtig vinden", aldus Van Brempt. Bij de NMBS reageren ze "erg verrast" op de uithaal van Van Brempt. "Wij werken volledig in lijn met onze beheersovereenkomst aan een geïntegreerd ticketsysteem. We zullen bovendien nog voor de zomer met een van de regionale vervoersmaatschappijen een gemeenschappelijk ticket lanceren", aldus NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts. Het gaat daarbij om een samenwerking met de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Die MIVB heeft zelf al enkele eigen stappen gezet op het vlak van e ticketing. Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn, plaatst enkele kanttekeningen bij die samenwerking tussen de NMBS en de MIVB. "Het gaat om een kaart die de MIVB gaat afleveren voor reizigers die een gemengd abonnement hebben met de NMBS. De reiziger krijgt wel een plastic kaartje waarmee hij de toegangspoortjes van de MIVB kan bedienen, maar de controleurs van de NMBS kunnen die kaartjes niet lezen. De reiziger heeft voor de NMBS dus nog steeds een kartonnen kaartje nodig", aldus Lieten. "Dat is niet het uiteindelijke doel waar we naartoe willen", legt Lieten uit. Zij pleit voor een geïntegreerde smart card voor alle vervoersmaatschappijen waarbij gewerkt wordt met een soort digitale portemonnee. De Lijn zal dit najaar alvast een systeem van elektronische chipkaarten uittesten. Als dat project een succes is, kan het vanaf 2011 in heel Vlaanderen uitgerold worden, aldus minister Van Brempt. De technologie van het systeem dat De Lijn wil invoeren, zou ook compatibel zijn met dat van de andere vervoersmaatschappijen. Bron: Belga