Afgaande op het begrotingsontwerp van de regering-in-spe, zal de NMBS de broeksriem flink moeten aanhalen. Op it-vlak zullen de uitgaven met 20 miljoen euro moeten verminderen in 2012. In 2013 wordt de infrastructuur dan ook nog eens geëvalueerd. In totaal worden er voor 385 miljoen besparingen opgelegd aan de NMBS Group. 20 miljoen euro zal gezocht worden bij het informatica-departement. Daarbij zal er vooral geknipt worden in consultancy, zeker wat SAP betreft, want de budgetten die daarvoor vrijgemaakt werden, zijn de voorbije jaren al verschillende keren in vraag gesteld.

De regeringsonderhandelaars benadrukken daarbij dat er niet mag geraakt worden aan investeringen die de veiligheid van de passagiers ten goede komen.

Een jaar later, in 2013 moet een grondige evaluatie van de NMBS-infrastructuur nog eens voor extra besparingen zorgen. Momenteel wordt everything ict ondersteund door ICTRA (ICT for Rail), het it-departement van de NMBS groep, dat ongeveer 1.500 it'ers onder dak heeft.

Daarnaast is er ook Syntigo, dat ongeveer 500 it-professionals in dienst heeft en it-diensten levert aan heel wat entiteiten van de groep. En dan vergeten we Ypto nog, dat ongeveer 120 medewerkers telt en voornamelijk gespecialiseerd is in SAP-consulting.

Als je even in rekening neemt dat de uitrol van SAP al 500 miljoen euro heeft gekost (voor 2.000 gebruikers), dan is het meteen duidelijk waar er eventueel gesnoeid kan worden.

Afgaande op het begrotingsontwerp van de regering-in-spe, zal de NMBS de broeksriem flink moeten aanhalen. Op it-vlak zullen de uitgaven met 20 miljoen euro moeten verminderen in 2012. In 2013 wordt de infrastructuur dan ook nog eens geëvalueerd. In totaal worden er voor 385 miljoen besparingen opgelegd aan de NMBS Group. 20 miljoen euro zal gezocht worden bij het informatica-departement. Daarbij zal er vooral geknipt worden in consultancy, zeker wat SAP betreft, want de budgetten die daarvoor vrijgemaakt werden, zijn de voorbije jaren al verschillende keren in vraag gesteld. De regeringsonderhandelaars benadrukken daarbij dat er niet mag geraakt worden aan investeringen die de veiligheid van de passagiers ten goede komen. Een jaar later, in 2013 moet een grondige evaluatie van de NMBS-infrastructuur nog eens voor extra besparingen zorgen. Momenteel wordt everything ict ondersteund door ICTRA (ICT for Rail), het it-departement van de NMBS groep, dat ongeveer 1.500 it'ers onder dak heeft. Daarnaast is er ook Syntigo, dat ongeveer 500 it-professionals in dienst heeft en it-diensten levert aan heel wat entiteiten van de groep. En dan vergeten we Ypto nog, dat ongeveer 120 medewerkers telt en voornamelijk gespecialiseerd is in SAP-consulting. Als je even in rekening neemt dat de uitrol van SAP al 500 miljoen euro heeft gekost (voor 2.000 gebruikers), dan is het meteen duidelijk waar er eventueel gesnoeid kan worden.