Een ict'er binnenbrengen bij de NMBS kan een werknemer tot 500 euro premie opleveren. Kortzichtig en concurrentievervalsing, klinkt het bij technologiefederatie Agoria.

De NMBS is op zoek naar zowat 1800 informatici en technici. Gezien de krapte op de markt geraken die plaatsen moeilijk ingevuld. Daarom heeft de HR-dienst van de NMBS Holding een 'referral'-programma uitwerkt. Dat is een vrij courante praktijk in de privé-sector, waarbij werknemers een premie krijgen als ze goede kandidaten voor een moeilijk in te vullen vacature aanbrengen. Bij de NMBS kunnen de premies oplopen tot 500 euro.

Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria, wilde voor Data News zijn standpunt nog eens herhalen dat hij vrijdag op het VRT-nieuws poneerde. "Voor een klein bedrijf kan het nog begrijpen, als het maar over enkele posities gaat. Maar voor een groot bedrijf en zeker voor een overheidsbedrijf als de NMBS, dat 1800 posities moet invullen, is dat gewoon kortzichtige kortetermijnpolitiek."

Soete wilt zelfs de term 'concurrentievervalsing' in de mond nemen. "Los van de omvang van de actie werkt de NMBS met belastinggeld. We vissen allemaal in dezelfde vijver. Wat win je bijvoorbeeld als je een werknemer weghaalt van een leverancier? Dan moet die op zijn beurt zoek naar vervanging voor die positie. En op dergelijke grote schaal trek je de hele arbeidsmarkt scheef."

"De NMBS heeft echt wel genoeg andere mogelijkheden om zijn vacatures te afficheren, ik denk maar aan alle stations en treinen van het land. Ook vind ik dat de NMBS een sociale verantwoordelijkheid moet opnemen. Het Spoor weet al lang op voorhand welke profielen ze wanneer zal nodig hebben. Hoe komt het dat ze hun personeelsplanning niet op langere termijn beheren? Als je weet dat je zoveel it'ers nodig hebt, waarom leidt je dan geen mensen op, probeer je mensen te stimuleren in een technische job? Dáár moet de NMBS haar geld aan spenderen."

"Ach", zucht Soete, "dergelijke acties hebben maar één voordeel: ze benadrukken nogmaals het tekort aan ict'ers en technische profielen en dat daar iets aan moet gedaan worden."

Bij de NMBS Holding kon, ondanks verscheidene pogingen, nog geen reactie worden bekomen.

Een ict'er binnenbrengen bij de NMBS kan een werknemer tot 500 euro premie opleveren. Kortzichtig en concurrentievervalsing, klinkt het bij technologiefederatie Agoria. De NMBS is op zoek naar zowat 1800 informatici en technici. Gezien de krapte op de markt geraken die plaatsen moeilijk ingevuld. Daarom heeft de HR-dienst van de NMBS Holding een 'referral'-programma uitwerkt. Dat is een vrij courante praktijk in de privé-sector, waarbij werknemers een premie krijgen als ze goede kandidaten voor een moeilijk in te vullen vacature aanbrengen. Bij de NMBS kunnen de premies oplopen tot 500 euro. Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria, wilde voor Data News zijn standpunt nog eens herhalen dat hij vrijdag op het VRT-nieuws poneerde. "Voor een klein bedrijf kan het nog begrijpen, als het maar over enkele posities gaat. Maar voor een groot bedrijf en zeker voor een overheidsbedrijf als de NMBS, dat 1800 posities moet invullen, is dat gewoon kortzichtige kortetermijnpolitiek." Soete wilt zelfs de term 'concurrentievervalsing' in de mond nemen. "Los van de omvang van de actie werkt de NMBS met belastinggeld. We vissen allemaal in dezelfde vijver. Wat win je bijvoorbeeld als je een werknemer weghaalt van een leverancier? Dan moet die op zijn beurt zoek naar vervanging voor die positie. En op dergelijke grote schaal trek je de hele arbeidsmarkt scheef." "De NMBS heeft echt wel genoeg andere mogelijkheden om zijn vacatures te afficheren, ik denk maar aan alle stations en treinen van het land. Ook vind ik dat de NMBS een sociale verantwoordelijkheid moet opnemen. Het Spoor weet al lang op voorhand welke profielen ze wanneer zal nodig hebben. Hoe komt het dat ze hun personeelsplanning niet op langere termijn beheren? Als je weet dat je zoveel it'ers nodig hebt, waarom leidt je dan geen mensen op, probeer je mensen te stimuleren in een technische job? Dáár moet de NMBS haar geld aan spenderen." "Ach", zucht Soete, "dergelijke acties hebben maar één voordeel: ze benadrukken nogmaals het tekort aan ict'ers en technische profielen en dat daar iets aan moet gedaan worden." Bij de NMBS Holding kon, ondanks verscheidene pogingen, nog geen reactie worden bekomen.