Nokia, de grootste gsm-fabrikant ter wereld, heeft in het eerste kwartaal beter gescoord dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 344 miljoen euro, iets minder dan de 349 miljoen van vorig jaar, maar wel het dubbele van wat analisten hadden voorspeld.

De omzet van Nokia nam toe met 9,2 procent tot 10,4 miljard euro. Nokia is nog altijd de grootste gsm-producent ter wereld (met een aandeel van 29 procent), maar krijgt klappen in de markt van de lucratieve smartphones. De Finse gigant controleert nog slechts 26 procent van de wereldmarkt voor dergelijke toestellen. Een jaar eerder was dat nog 41 procent.

Vooral het Google-besturingssysteem Android, waar meerdere fabrikanten gebruik van maken, wint snel aan populariteit. Daarnaast is ook de iPhone van Apple een geduchte concurrent. De verkoop van dat toestel verdubbelde in het eerste kwartaal. Nokia miste de trein compleet. Een recent partnership met Microsoft (voor Windows Phone) moet daar nu verandering in brengen.

Een ander probleem van Nokia zijn de dalende winstmarges. De goedkopere modellen maken immers een belangrijk deel uit van de omzet, in tegenstelling tot bij de concurrentie.

Nokia, de grootste gsm-fabrikant ter wereld, heeft in het eerste kwartaal beter gescoord dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 344 miljoen euro, iets minder dan de 349 miljoen van vorig jaar, maar wel het dubbele van wat analisten hadden voorspeld. De omzet van Nokia nam toe met 9,2 procent tot 10,4 miljard euro. Nokia is nog altijd de grootste gsm-producent ter wereld (met een aandeel van 29 procent), maar krijgt klappen in de markt van de lucratieve smartphones. De Finse gigant controleert nog slechts 26 procent van de wereldmarkt voor dergelijke toestellen. Een jaar eerder was dat nog 41 procent. Vooral het Google-besturingssysteem Android, waar meerdere fabrikanten gebruik van maken, wint snel aan populariteit. Daarnaast is ook de iPhone van Apple een geduchte concurrent. De verkoop van dat toestel verdubbelde in het eerste kwartaal. Nokia miste de trein compleet. Een recent partnership met Microsoft (voor Windows Phone) moet daar nu verandering in brengen. Een ander probleem van Nokia zijn de dalende winstmarges. De goedkopere modellen maken immers een belangrijk deel uit van de omzet, in tegenstelling tot bij de concurrentie.