Naar eigen zeggen heeft Nokia Siemens Networks 's werelds eerste telefoontje gepleegd over een LTE-netwerk.

LTE (Long Term Evolution) is de nu al flink besproken opvolger van het 3G-datanetwerk. Heel wat mobiele operatoren hebben al aangegeven de nieuwe technologie te zullen implementeren. Ondertussen brengen de netwerkleveranciers hun producten in stelling. Zo zegt Nokia Siemens Networks (NSN) nu dat het het allereerste LTE-gesprek opgezet heeft dat gebruik maakt van gestandaardiseerde software en reeds commercieel verkrijgbare basisstations.

Met de demonstratie wil NSN in de eerste plaats duidelijk maken dat het helemaal klaar is voor LTE. De eerste concrete LTE-deployments verwacht NSN eind dit jaar al. De echte rollouts met hoge volumes zou begin 2010 al volgen. 80 operatoren zouden al LTE-compatibele basisstations afnemen van NSN.

Overigens pakt NSN nog met een 'world's first' uit. Zo heeft het samen met China Mobile een demonstratie gegeven van een femtocell-opstelling in combinatie met LTE. Via femtocellen moet de binnenshuis ontvangst opgekrikt worden, zodat snelle mobiele datatoepassingen ook in huis kunnen gebruikt worden. Voor de demonstratie werd wel nog gebruik gemaakt van een experimenteel prototype. De snelheid van de mobiele dataverbinding kwam in de praktijk neer op die van een gemiddelde xDSL-verbinding.

Naar eigen zeggen heeft Nokia Siemens Networks 's werelds eerste telefoontje gepleegd over een LTE-netwerk. LTE (Long Term Evolution) is de nu al flink besproken opvolger van het 3G-datanetwerk. Heel wat mobiele operatoren hebben al aangegeven de nieuwe technologie te zullen implementeren. Ondertussen brengen de netwerkleveranciers hun producten in stelling. Zo zegt Nokia Siemens Networks (NSN) nu dat het het allereerste LTE-gesprek opgezet heeft dat gebruik maakt van gestandaardiseerde software en reeds commercieel verkrijgbare basisstations. Met de demonstratie wil NSN in de eerste plaats duidelijk maken dat het helemaal klaar is voor LTE. De eerste concrete LTE-deployments verwacht NSN eind dit jaar al. De echte rollouts met hoge volumes zou begin 2010 al volgen. 80 operatoren zouden al LTE-compatibele basisstations afnemen van NSN. Overigens pakt NSN nog met een 'world's first' uit. Zo heeft het samen met China Mobile een demonstratie gegeven van een femtocell-opstelling in combinatie met LTE. Via femtocellen moet de binnenshuis ontvangst opgekrikt worden, zodat snelle mobiele datatoepassingen ook in huis kunnen gebruikt worden. Voor de demonstratie werd wel nog gebruik gemaakt van een experimenteel prototype. De snelheid van de mobiele dataverbinding kwam in de praktijk neer op die van een gemiddelde xDSL-verbinding.