Nokia wil Symbian volledig inlijven. De Finse mobieltjesgigant heeft al 48 procent van de aandelen van de Britse leverancier van besturingssystemen in handen en wil nu ook de rest kopen.

Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, wil Symbian volledig overnemen. De Finse mobieltjesgigant heeft al een aandeel van 48 procent in de Britse leverancier van besturingssystemen voor smartphones en wil nu ook het overige deel opkopen. De Finnen bieden 264 miljoen euro. Door de volledige inlijving moet Nokia een sterkere concurrentiepositie krijgen ten opzichte van rivalen als Apple en Google.

Vier van de vijf andere aandeelhouders van Symbian, Sony Ericsson, Siemens, Ericsson en Panasonic hebben het bod geaccepteerd. Daarmee heeft Nokia in principe ruim 90 procent van de aandelen van de niet-beursgenoteerde leverancier van besturingssystemen in handen. Het Finse bedrijf verwacht dat ook aandeelhouder Samsung Electronics, dat zich nog niet over het bod heeft uitgelaten, akkoord gaat met de overname.

Het consortium van bedrijven zal na de volledige overname worden voortgezet in de vandaag opgerichte Symbian Foundation, daarin nemen naast de genoemde bedrijven ook AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT DoCoMo, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments en Vodafone deel. Die partners willen een gemeenschappelijk mobiel softwareplatform ontwikkelen dat is gebaseerd op het besturingssysteem van Symbian en de daarop gefundeerde gebruikersinterfaces S60 van Nokia, UIQ van Sony Ericsson en Motorola en MOAP van NTT DoCoMo.

De komende twee jaar moet de software van de stichting beschikbaar komen volgens de principes van open source en op basis van de Eclipse Public License 1.0.

De Symbian Foundation is volgens de deelnemende bedrijven een minder gesloten samenwerkingsverband dan het bedrijf Symbian Ltd waarin Nokia nu een aandeel van 90 procent in heeft. Dat is een commercieel bedrijf waarbij de partners zich moesten inkopen.

Ongeveer 60 procent van alle verkochte smartphones en pda's draait op besturingssoftware van Symbian. Nokia hoopt de overname in het vierde kwartaal van 2008 af te ronden.

In samenwerking met Computable

Nokia wil Symbian volledig inlijven. De Finse mobieltjesgigant heeft al 48 procent van de aandelen van de Britse leverancier van besturingssystemen in handen en wil nu ook de rest kopen. Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, wil Symbian volledig overnemen. De Finse mobieltjesgigant heeft al een aandeel van 48 procent in de Britse leverancier van besturingssystemen voor smartphones en wil nu ook het overige deel opkopen. De Finnen bieden 264 miljoen euro. Door de volledige inlijving moet Nokia een sterkere concurrentiepositie krijgen ten opzichte van rivalen als Apple en Google. Vier van de vijf andere aandeelhouders van Symbian, Sony Ericsson, Siemens, Ericsson en Panasonic hebben het bod geaccepteerd. Daarmee heeft Nokia in principe ruim 90 procent van de aandelen van de niet-beursgenoteerde leverancier van besturingssystemen in handen. Het Finse bedrijf verwacht dat ook aandeelhouder Samsung Electronics, dat zich nog niet over het bod heeft uitgelaten, akkoord gaat met de overname. Het consortium van bedrijven zal na de volledige overname worden voortgezet in de vandaag opgerichte Symbian Foundation, daarin nemen naast de genoemde bedrijven ook AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT DoCoMo, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments en Vodafone deel. Die partners willen een gemeenschappelijk mobiel softwareplatform ontwikkelen dat is gebaseerd op het besturingssysteem van Symbian en de daarop gefundeerde gebruikersinterfaces S60 van Nokia, UIQ van Sony Ericsson en Motorola en MOAP van NTT DoCoMo. De komende twee jaar moet de software van de stichting beschikbaar komen volgens de principes van open source en op basis van de Eclipse Public License 1.0. De Symbian Foundation is volgens de deelnemende bedrijven een minder gesloten samenwerkingsverband dan het bedrijf Symbian Ltd waarin Nokia nu een aandeel van 90 procent in heeft. Dat is een commercieel bedrijf waarbij de partners zich moesten inkopen. Ongeveer 60 procent van alle verkochte smartphones en pda's draait op besturingssoftware van Symbian. Nokia hoopt de overname in het vierde kwartaal van 2008 af te ronden. In samenwerking met Computable