Nood aan nieuwe talen én aan meertaligheid

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De nood aan nieuwe programmeertalen én aan ‘meertaligheid’ bij ontwikkelaars waren de belangrijkste thema’s op het eerste ‘Emerging Languages Camp’.

De nood aan nieuwe programmeertalen én aan ‘meertaligheid’ bij ontwikkelaars waren de belangrijkste thema’s op het eerste ‘Emerging Languages Camp’.

Georganizeerd in de marge van de recente O’Reilly Open Source Convention (Portland, Or.) weerspiegelde het ‘Emerging Languages Camp’ (ELC) een ‘renaissance’ in de ontwikkeling van programmeertalen, aldus een verslag in MIT Technology Review.

De nieuwe structuren en noden van ict-omgevingen – vaak multicore/multiprocessor gesteunde systemen in uiterst gedistribueerde en asynchrone omgevingen – worden niet tenvolle gediend door de ‘klassieke’ populaire talen die schier universeel het daglicht zagen op grote en/of centrale monolitische systemen. “De voornaamste reden is dat de huidige ‘mainstream’ talen gewoonweg geen oplossing bieden voor de problenen die men wil oplossen,” wordt Rob Pike, medeontwikkelaar van de taal ‘Go’ bij Google’, geciteerd.

De nieuwe talen zullen een beter gebruik van de nieuwe mogelijkheden en werkomstandigheden maken, maar zullen ook efficiënter inzake ontwikkelingsproces, compilatie, debugging en dies meer (moeten) zijn. Overigens voorspellen de deelnemers niet het plotse verdwijnen van de huidige toptalen, maar zullen de nieuwe talen een aanvullende rol spelen waar nodig. In de toekomst zal dan ook een grondige ‘meertaligheid’ van ontwikkelaars worden geëist.

AmbientTalk uit België

Op het ELC werd onder meer AmbientTalk voorgesteld door Tim Van Cutsem, lid van het Programming Technology Laboratory aan de Vrije Universiteit Brussel onder leiding van Prof.. Dr. Wolgang De Meuter.

AmbientTalk is uitdrukkelijk bestemd voor het creëren van toepassingen in gedistribueerde en uiterst veranderlijke omgevingen van mobiele draadloze systemen. Hierbij wordt uitdrukkelijk rekening gehouden met de “vluchtige aard van de connecties” tussen die “autonome toestellen”, zodat het opvangen van verbroken netwerkverbindingen een kerneigenschap van het programmeermodel moeten vormen.

Hoofdingen als ‘Representing RFID tags as objects’ maken duidelijk hoe ver een en ander kan gaan. Naast de eigen site op de VUB, kunnen belangstellenden ook op Google Code terecht, inclusief een bondig ‘de essentie van AmbientTalk in 10 stappen’ overzicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content