De Britse psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire wil een einde maken aan nachtmerries middels een mobiele app.

De app "Dream On" zou voor nieuwe onderzoeksresultaten moeten zorgen en tegelijkertijd de dromen van de gebruiker mooier maken. "Goed slapen en aangenaam dromen zijn goed voor de productiviteit en zijn levensbelangrijk voor het lichamelijke en geestelijke welzijn", verklaarde Wiseman. "We weten tot nu toe nog maar weinig over hoe we dromen kunnen beïnvloeden. Dit experiment zal dat veranderen."

De gebruiker moet zijn smartphone voor het slapengaan naast zijn of haar bed leggen. De applicatie registreert de bewegingen van de slaper en kan daardoor berekenen in welke slaapfase de persoon zich bevindt. Op het juiste moment zal de mobiele telefoon zogenaamde "soundscapes" afspelen. De melodieën zullen bij de dromer onbewust aangename situaties opwekken, zoals kunnen vliegen of op het strand liggen.

Het programma is tegelijkertijd een "sociaal massa-experiment". De ontwikkelaar hoopt dat er duizenden mensen zullen meedoen. Op het einde van elke droom wordt de deelnemer gewekt en moet hij zijn droom invoeren in de "dromenvanger-databank" op het internet. De inhoud van de dromen kan op sociale netwerksites zoals Facebook of Twitter gedeeld worden en mensen kunnen er in worden aangeduid.

Tot nu toe bestaat de app enkel voor iOS van Apple, versies voor andere systemen zullen in de loop van dit jaar volgen. De app is sinds gisteren te downloaden.

Bron: Belga/DPA

De Britse psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire wil een einde maken aan nachtmerries middels een mobiele app. De app "Dream On" zou voor nieuwe onderzoeksresultaten moeten zorgen en tegelijkertijd de dromen van de gebruiker mooier maken. "Goed slapen en aangenaam dromen zijn goed voor de productiviteit en zijn levensbelangrijk voor het lichamelijke en geestelijke welzijn", verklaarde Wiseman. "We weten tot nu toe nog maar weinig over hoe we dromen kunnen beïnvloeden. Dit experiment zal dat veranderen." De gebruiker moet zijn smartphone voor het slapengaan naast zijn of haar bed leggen. De applicatie registreert de bewegingen van de slaper en kan daardoor berekenen in welke slaapfase de persoon zich bevindt. Op het juiste moment zal de mobiele telefoon zogenaamde "soundscapes" afspelen. De melodieën zullen bij de dromer onbewust aangename situaties opwekken, zoals kunnen vliegen of op het strand liggen. Het programma is tegelijkertijd een "sociaal massa-experiment". De ontwikkelaar hoopt dat er duizenden mensen zullen meedoen. Op het einde van elke droom wordt de deelnemer gewekt en moet hij zijn droom invoeren in de "dromenvanger-databank" op het internet. De inhoud van de dromen kan op sociale netwerksites zoals Facebook of Twitter gedeeld worden en mensen kunnen er in worden aangeduid. Tot nu toe bestaat de app enkel voor iOS van Apple, versies voor andere systemen zullen in de loop van dit jaar volgen. De app is sinds gisteren te downloaden. Bron: Belga/DPA