Het aantal fraudegevallen met een Visa-betaalkaart is het voorbije jaar sterk gedaald, tot het laagste niveau ooit.

In Europa verminderde de verhouding fraude/verkoop met 27 procent, in België ging het om een afname met bijna 20 procent. Dat maakte het bedrijf Visa Europe bekend. De daling is te wijten aan het toenemend gebruik van de chip: ruim 75 procent van de betaalkaarten is er al mee uitgerust. Ook extra veiligheidsmaatregelen bij transacties op het internet droegen bij tot de daling.

De kost door fraude is in 2011 gedaald tot minder dan 4 eurocent per 100 euro die wordt uitgegeven. In België gaat het om een verlies van 11 eurocent per 100 euro. Het grote verschil is te verklaren doordat Visa in ons land enkel kredietkaarten uitgeeft, die gevoeliger zijn voor fraude.

Visa kan in België nog geen debetkaarten aanbieden omdat de banken vasthouden aan het betaalschema Bancontact/Mister Cash. Terwijl de VPay-kaart van Visa ook een oplossing biedt voor het probleem van skimming (kopiëren van kaartgegevens, nvdr), zegt het bedrijf. "Op de magneetstrook van onze debetkaart worden immers geen data bewaard", aldus Michiel Wielhouwer, country manager Benelux. In de strijd tegen skimming beslisten de Belgische banken begin vorig jaar om het gebruik van Maestro buiten Europa automatisch te blokkeren.

Visa stelde nog een aantal nieuwigheden voor die de volgende maanden in Europa zullen worden uitgerold, zoals het contactloos betalen in het openbaar vervoer van Londen. "We zien een verschuiving van de plastic kaart naar mobiel betalen, bijvoorbeeld met een smartphone", klonk het. Visa verwacht dat tegen 2020 al meer dan de helft van de transacties met een mobiel toestel zal gebeuren.

Bron: Belga

Het aantal fraudegevallen met een Visa-betaalkaart is het voorbije jaar sterk gedaald, tot het laagste niveau ooit. In Europa verminderde de verhouding fraude/verkoop met 27 procent, in België ging het om een afname met bijna 20 procent. Dat maakte het bedrijf Visa Europe bekend. De daling is te wijten aan het toenemend gebruik van de chip: ruim 75 procent van de betaalkaarten is er al mee uitgerust. Ook extra veiligheidsmaatregelen bij transacties op het internet droegen bij tot de daling. De kost door fraude is in 2011 gedaald tot minder dan 4 eurocent per 100 euro die wordt uitgegeven. In België gaat het om een verlies van 11 eurocent per 100 euro. Het grote verschil is te verklaren doordat Visa in ons land enkel kredietkaarten uitgeeft, die gevoeliger zijn voor fraude. Visa kan in België nog geen debetkaarten aanbieden omdat de banken vasthouden aan het betaalschema Bancontact/Mister Cash. Terwijl de VPay-kaart van Visa ook een oplossing biedt voor het probleem van skimming (kopiëren van kaartgegevens, nvdr), zegt het bedrijf. "Op de magneetstrook van onze debetkaart worden immers geen data bewaard", aldus Michiel Wielhouwer, country manager Benelux. In de strijd tegen skimming beslisten de Belgische banken begin vorig jaar om het gebruik van Maestro buiten Europa automatisch te blokkeren. Visa stelde nog een aantal nieuwigheden voor die de volgende maanden in Europa zullen worden uitgerold, zoals het contactloos betalen in het openbaar vervoer van Londen. "We zien een verschuiving van de plastic kaart naar mobiel betalen, bijvoorbeeld met een smartphone", klonk het. Visa verwacht dat tegen 2020 al meer dan de helft van de transacties met een mobiel toestel zal gebeuren. Bron: Belga