Een Noorse stichting kende eerder dit jaar de Ossietzky-prijs toe aan Snowden vanwege diens strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Snowden heeft aangegeven de prijs alleen te willen ophalen als Noorwegen garandeert dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten en spande om die reden een rechtszaak aan, die nu dus is afgewezen.

Vorig jaar werd bekend dat de Verenigde Staten een officieel verzoek hebben ingediend bij onder meer Noorwegen om Snowden uit te leveren, mocht hij dat land bezoeken. De Noorse regering ging naar eigen zeggen niet in op het Amerikaanse verzoek, omdat Snowden het land niet had bezocht. Uitlevering expliciet uitsluiten deed de regering echter ook niet.

(ANP/WK)

Een Noorse stichting kende eerder dit jaar de Ossietzky-prijs toe aan Snowden vanwege diens strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Snowden heeft aangegeven de prijs alleen te willen ophalen als Noorwegen garandeert dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten en spande om die reden een rechtszaak aan, die nu dus is afgewezen.Vorig jaar werd bekend dat de Verenigde Staten een officieel verzoek hebben ingediend bij onder meer Noorwegen om Snowden uit te leveren, mocht hij dat land bezoeken. De Noorse regering ging naar eigen zeggen niet in op het Amerikaanse verzoek, omdat Snowden het land niet had bezocht. Uitlevering expliciet uitsluiten deed de regering echter ook niet.(ANP/WK)