Een en ander blijkt uit documenten die gelekt werden door klokkenluider Edward Snowden en staat onder andere te lezen in de Britse krant The Guardian.

Volgens die documenten verzamelde de NSA op grote schaal informatie in online-games als World of Warcarft en Seocnd Life en infiltreerden ze Xbox Live, het 48 miljoen gebruikers omvattende online-netwerk voor gebruikers van de Microsoft-spelcomputer Xbox.

Rijk aan doelwitten Op die netwerken, waar de deelnemers berichten met elkaar kunnen uitwisselen terwijl ze spelen, zouden NSA-spionnen zouden geprobeerd hebben om informanten te rekruteren, schrijft The Guardian. Of de NSA zich op dit moment nog van die tactieken bedient, is niet duidelijk. Het gelekte documenten dateert van in 2008.

In dat document noemt de NSA de virtuele werelden van de online-games een 'omgeving die rijk is aan doelwitten'. De geheime dienst poneert dat de games te weinig in de gaten gehouden worden en dat terroristen en in het geheim met elkaar zouden kunnen communiceren.

Op Xbox Live kunnen gamers live met elkaar praten via headsets met microfoontjes. Volgens de NSA zou het afluisteren van die gesprekken biometrische data kunnen opleveren, zoals stem-identificatie.

Microsoft: 'Geen commentaar' Het is niet duidelijk of het afluisteren van gamers nog steeds aan de gang is. Evenmin is bekend op welke manier de NSA zich toegang verschafte tot de games.

Blizzard Entertainment, de maker van World of Warcraft, zei dat het niets van de spionage afwist. "Dat is gebeurd buiten ons medeweten", zie een woordvoerder aan The Guardian. Microsoft had geen commentaar op de zaak. (TV)

Een en ander blijkt uit documenten die gelekt werden door klokkenluider Edward Snowden en staat onder andere te lezen in de Britse krant The Guardian. Volgens die documenten verzamelde de NSA op grote schaal informatie in online-games als World of Warcarft en Seocnd Life en infiltreerden ze Xbox Live, het 48 miljoen gebruikers omvattende online-netwerk voor gebruikers van de Microsoft-spelcomputer Xbox. Rijk aan doelwitten Op die netwerken, waar de deelnemers berichten met elkaar kunnen uitwisselen terwijl ze spelen, zouden NSA-spionnen zouden geprobeerd hebben om informanten te rekruteren, schrijft The Guardian. Of de NSA zich op dit moment nog van die tactieken bedient, is niet duidelijk. Het gelekte documenten dateert van in 2008. In dat document noemt de NSA de virtuele werelden van de online-games een 'omgeving die rijk is aan doelwitten'. De geheime dienst poneert dat de games te weinig in de gaten gehouden worden en dat terroristen en in het geheim met elkaar zouden kunnen communiceren. Op Xbox Live kunnen gamers live met elkaar praten via headsets met microfoontjes. Volgens de NSA zou het afluisteren van die gesprekken biometrische data kunnen opleveren, zoals stem-identificatie. Microsoft: 'Geen commentaar' Het is niet duidelijk of het afluisteren van gamers nog steeds aan de gang is. Evenmin is bekend op welke manier de NSA zich toegang verschafte tot de games. Blizzard Entertainment, de maker van World of Warcraft, zei dat het niets van de spionage afwist. "Dat is gebeurd buiten ons medeweten", zie een woordvoerder aan The Guardian. Microsoft had geen commentaar op de zaak. (TV)