De praktijk waarbij de NSA metadata van telefoongesprekken (datum, tijd, telefoonnummers, locatie, maar niet de eigenlijke inhoud) massaal verzamelt en bewaard was al een tijd omstreden. Nadat Edward Snowden het bestaan ervan onthulde 2,5 jaar geleden, duurde het tot zes maanden geleden voor de VS om te stemmen over de zogenaamde USA Freedom Act.

Dat stopt het spioneren niet helemaal, maar de NSA moet voortaan wel een gerechtelijk bevel hebben om iemand te mogen afluisteren. Dat mag voortaan nog maximum zes maanden duren. In welke mate de regel ook van toepassing is op buitenlandse doelwitten, zoals Europeanen, is niet duidelijk.

De wet werd niet zonder slag of stoot goedgekeurd. Zo wilden bepaalde Republikeinse tegenstanders dat het programma met twee jaar werd verlengd tot november 2017. Zeker in de nasleep van de aanslagen in Parijs.

Interessant detail: het programma van de NSA heeft de aanslagen in Parijs niet voorkomen. Meer nog: volgens Reuters kwam een review committee in de VS tot de conclusie dat de afluisterpraktijken tot op heden geen enkele terreuraanslag heeft voorkomen.

De praktijk waarbij de NSA metadata van telefoongesprekken (datum, tijd, telefoonnummers, locatie, maar niet de eigenlijke inhoud) massaal verzamelt en bewaard was al een tijd omstreden. Nadat Edward Snowden het bestaan ervan onthulde 2,5 jaar geleden, duurde het tot zes maanden geleden voor de VS om te stemmen over de zogenaamde USA Freedom Act.Dat stopt het spioneren niet helemaal, maar de NSA moet voortaan wel een gerechtelijk bevel hebben om iemand te mogen afluisteren. Dat mag voortaan nog maximum zes maanden duren. In welke mate de regel ook van toepassing is op buitenlandse doelwitten, zoals Europeanen, is niet duidelijk.De wet werd niet zonder slag of stoot goedgekeurd. Zo wilden bepaalde Republikeinse tegenstanders dat het programma met twee jaar werd verlengd tot november 2017. Zeker in de nasleep van de aanslagen in Parijs.Interessant detail: het programma van de NSA heeft de aanslagen in Parijs niet voorkomen. Meer nog: volgens Reuters kwam een review committee in de VS tot de conclusie dat de afluisterpraktijken tot op heden geen enkele terreuraanslag heeft voorkomen.