De NSA verzamelt niet alleen uw communicatie. Ook adresboekjes van e-mail- en messenger accounts worden bijgehouden om te kijken wie aan wie gelinkt is.

Het programma wordt aan het licht gebracht door de Washington Post dat zich baseert op documenten van Edward Snowden en bronnen bij de geheime dienst zelf. Door alle data te analyseren kan de dienst zoeken naar verborgen relaties tussen personen doorheen verschillende netwerken.

Zowel gegevens van Amerikanen als buitenlanders worden daarbij geanalyseerd. Zo werden er op één dag 444.743 e-mailadressen van Yahoo, 105.068 van Hotmail, 82.857 van Facebook, 33.697 van Gmail en nog eens 22.881 van diverse providers verzameld. Op dagbasis gaat het om ongeveer een half miljoen vriendenlijsten.

Afspraken met providers

Dat de NSA aan die gegevens kan, komt volgens de Washington Post van geheime afspraken met telecombedrijven en inlichtingendiensten die het internetverkeer op belangrijke dataroutes kunnen beheren.

Een woordvoerder van de organisatie nuanceert dat het informatie zoekt over terroristen, mensenhandel en drughandelaars. Niet over doorsnee Amerikanen. Ook wordt alle identificeerbare informatie over Amerikanen nadien geminimaliseerd. Al maakt dat voor Europeanen uiteraard niets uit.

De grote technologiereuzen zeggen aan de krant niets af te weten van het feit dat de NSA contactlijsten van gebruikers verzamelt en daar ook niet aan meewerkt.

De NSA verzamelt niet alleen uw communicatie. Ook adresboekjes van e-mail- en messenger accounts worden bijgehouden om te kijken wie aan wie gelinkt is. Het programma wordt aan het licht gebracht door de Washington Post dat zich baseert op documenten van Edward Snowden en bronnen bij de geheime dienst zelf. Door alle data te analyseren kan de dienst zoeken naar verborgen relaties tussen personen doorheen verschillende netwerken. Zowel gegevens van Amerikanen als buitenlanders worden daarbij geanalyseerd. Zo werden er op één dag 444.743 e-mailadressen van Yahoo, 105.068 van Hotmail, 82.857 van Facebook, 33.697 van Gmail en nog eens 22.881 van diverse providers verzameld. Op dagbasis gaat het om ongeveer een half miljoen vriendenlijsten. Afspraken met providers Dat de NSA aan die gegevens kan, komt volgens de Washington Post van geheime afspraken met telecombedrijven en inlichtingendiensten die het internetverkeer op belangrijke dataroutes kunnen beheren. Een woordvoerder van de organisatie nuanceert dat het informatie zoekt over terroristen, mensenhandel en drughandelaars. Niet over doorsnee Amerikanen. Ook wordt alle identificeerbare informatie over Amerikanen nadien geminimaliseerd. Al maakt dat voor Europeanen uiteraard niets uit. De grote technologiereuzen zeggen aan de krant niets af te weten van het feit dat de NSA contactlijsten van gebruikers verzamelt en daar ook niet aan meewerkt.