Obama eist ook toegang tot data opgeslagen buiten de VS

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Obama-administratie oppert dat data die is opgeslagen op servers van Amerikaanse bedrijven buiten de VS, toegankelijk moet zijn voor het gerecht.

De Obama-administratie oppert dat data die is opgeslagen op servers van Amerikaanse bedrijven buiten de VS, toegankelijk moet zijn voor het gerecht.

Technologiebedrijven als Microsoft en Apple schreeuwen moord en brand, en argumenteren dat de handhaving van het recht stopt aan de grens.

Volgens de Amerikaanse overheid is een wereldwijde toegang tot informatie nodig om fraudeurs, hackers en drugdealers beter te kunnen opsporen. Obama en co. stellen dan ook dat elk bedrijf met activiteiten in de VS moet voldoen aan de datavereisten van dat land, zelfs als de data aan de andere kant van de wereld is opgeslagen.

Tech giganten als Microsoft en Apple zijn het hier niet mee eens, en opperen dat het vertrouwen in Amerikaanse technologiebedrijven op die manier nog maar eens een knauw krijgt, na de revelaties van Snowden.

Alvast één rechter volgt het standpunt van Obama. Hij wierp in april al op tijdens een rechtszaak waarin een klant van Microsoft betrokken was, dat ‘een entiteit die wettelijk verplicht wordt om inzage te geven in data, dat moet doen ongeacht de locatie van die data.’

Microsoft heeft alvast een batterij advocaten ingeschakeld om in beroep te gaan. Op 31 juli wordt een uitspraak ten gronde verwacht in de zaak.

De Amerikaanse overheid beroept zich op de ‘Stored Communications Act’ (SCA) om haar gram te halen, een regel die dateert uit de tijd van Ronald Reagan. “Overseas records must be disclosed domestically when a valid subpoena, order, or warrant compels their production”, klinkt het in dat document.

Microsoft oppert dan weer dan het Amerikaanse Congres nog nooit het bevel heeft gegeven om informatie op te eisen buiten de fysieke grenzen van de VS. “Bovendien kàn een Amerikaanse rechtbank zo maar niet eisen om in te breken in het datacenter van Microsoft in Dublin”, klinkt het in Redmond. “Het enige wat de overheid hiermee bereikt is dat Amerikaanse bedrijven hun leidinggevende positie kunnen verliezen in ict.”

Ook sectorgenoten als Apple, AT & T, Cisco en Verizon opperen dat een uitspraak ten gunste van de administratie “dramatische conflicten met buitenlandse wetgevingen inzake gegevensbescherming” kan veroorzaken.

Deze bedrijven stellen dat “het risico erg groot is dat buitenlandse regeringen de tech-sector zullen bestraffen, en dat het beter is om samen te werken met andere naties.”



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content