De inhuldiging van Amerika's nieuwe president Barack Obama zou wel eens de ultieme test kunnen worden voor de mobiele netwerken in Washington.

Dat staat te lezen in de krant The New York Times. Op de inhuldiging worden zo'n 2 miljoen mensen verwacht, veel van hen vrij jong en dus veelal erg actief als het op gsm-gebruik aankomt. Veel van hen zullen foto's willen doorsturen naar vrienden of kranten, twitteren of bellen naar al wie het horen wil. De krant spreekt van een 'wireless Woodstock'.

Operatoren hebben geanticipeerd door extra antennes, extra lijnen en zelfs zendwagens aan te voeren. Maar zelfs dan nog gaan de operatoren zo ver om mensen te vragen het bellen en het versturen van foto's tijdens het evenement zelf binnen de perken te houden. De sms zou nog het meest betrouwbaar zijn. "We kunnen de wetten van de fysica maar ombuigen zover het kan", klinkt het.

Toeschouwers, die het bellen en foto's doorzenden natuurlijk niet zullen laten, kunnen zich alvast voorbereiden op serieuze vertragingen. Volgens consumentenorganisaties gaat het vandaag dan ook om een belangrijke test voor de ware service die mobiele operatoren hun klanten op cruciale momenten kunnen bieden.

Ook op sociale netwerksites worden overigens pieken verwacht. Twitter zegt dat de piek waarschijnlijk niet zo opvallend zal zijn als tijdens verkiezingen, maar de website verdubbelt wel de capaciteit voor vandaag.

De inhuldiging van Amerika's nieuwe president Barack Obama zou wel eens de ultieme test kunnen worden voor de mobiele netwerken in Washington. Dat staat te lezen in de krant The New York Times. Op de inhuldiging worden zo'n 2 miljoen mensen verwacht, veel van hen vrij jong en dus veelal erg actief als het op gsm-gebruik aankomt. Veel van hen zullen foto's willen doorsturen naar vrienden of kranten, twitteren of bellen naar al wie het horen wil. De krant spreekt van een 'wireless Woodstock'. Operatoren hebben geanticipeerd door extra antennes, extra lijnen en zelfs zendwagens aan te voeren. Maar zelfs dan nog gaan de operatoren zo ver om mensen te vragen het bellen en het versturen van foto's tijdens het evenement zelf binnen de perken te houden. De sms zou nog het meest betrouwbaar zijn. "We kunnen de wetten van de fysica maar ombuigen zover het kan", klinkt het. Toeschouwers, die het bellen en foto's doorzenden natuurlijk niet zullen laten, kunnen zich alvast voorbereiden op serieuze vertragingen. Volgens consumentenorganisaties gaat het vandaag dan ook om een belangrijke test voor de ware service die mobiele operatoren hun klanten op cruciale momenten kunnen bieden. Ook op sociale netwerksites worden overigens pieken verwacht. Twitter zegt dat de piek waarschijnlijk niet zo opvallend zal zijn als tijdens verkiezingen, maar de website verdubbelt wel de capaciteit voor vandaag.